Međunarodni investitori jačali investiciju u Shenzhen

488
shenzen

Ove godine se obilježava 40. obljetnica osnutka Posebne gospodarske zone Shenzhen. Izuzetan razvoj Shenzhena je mikro svemir kineske reforme i otvaranja prema svijetu.


Tijekom razvoja je Shenzhen ostvario mnogo proboja: prvu aukciju zemljišta u Kini, osnutak prve izvozne industrijske zona i prve dioničke komercijalne banke te čak otvaranje prvog McDonald’s restoran u kopnenom djelu… Posebna gospodarska zona Shenzhen je kao uporište podizala kineske svestrane reforme i otvaranje prema svijetu.

Osnutak Posebne gospodarske zone je imao cilj potrage za uspješnim iskustvima u promociji i proizvodnji za cijelu Kinu. Nakon završetka zadatka traženja i probiranja iskustava, Shenzhen nije više uživao povlaštenu politiku, već se prebacio u novi model razvoja. Putem inovacije i razvoja tehnologije je Shenzhen pronašao novi snažniji i održiviji poticaj, zamjenjujući nekadašnju političku dividendu i postajući “kineska Silicijska dolina”: Huawei, Tencent, BYD, DJI i mnogo drugih visokotehnoloških divova su uspostavili svoja središta u Shenzhenu, ovdje je nastalo desetak poduzeća jednoroga, a broj tehnoloških poduzeća je narastao sa 100 u 2000. na sadašnji 30,000. Prošle godine je godišnja dodatna vrijednost strateških industrija u nastajanju u Shenzhenu činila 37.7% BDP-a te regije, a napredna industrijska proizvodnja i napredna industrija usluga su premašili 70 % ukupne industrijske proizvodnje i industrije usluga.

Nedavno je kineska vlada objavila dokument za pružanje više neovisnih prava primarnim područjima i ključnim karikama u Shenzhenu, usavršavajući pravila u raznim područjima i utemeljujući sustav visokokvalitetnog razvoja te doprinoseći sustavu upravljanja i modernizaciji sposobnosti upravljanja, radi ubrzavanja formiranja novog obrasca sveobuhvatne dubinske reforme i širenja otvaranja, nastojeći izgraditi model socijalizma s kineskim karakteristikama.

Strateški program kineske vlade i niz praktičkih inovacijskih reformi pokazuju svijetu da korak kineske reforme i otvaranja neće prestati. Međunarodni investitori su prihvatili ovaj signal i povećali investicije u Shenzhenu: već su 300 poduzeća od vodećih svjetskih 500 poduzeća investirala ovdje. Od siječnja do srpnja je stvarna upotreba stranog kapitala približno iznosila 4.9 milijardi američkih dolara, rastući za 12.8%.