Medicinski profesionalci iz Kine i BiH dijele iskustva o bolesti COVID-19

485

Medicinski profesionalci i stručnjaci iz Kine i Bosne i Hercegovine su održali video konferenciju, dijeleći iskustva u borbi protiv bolesti COVID-19, stoji u izjavi Veleposlanstva Kine u BiH objavljenoj u ponedjeljak.


Kineski sudionici su bili medicinsko osoblje iz bolnice Qilu Sveučilišta Shandong u istočnoj Kini, koji su bili u pokrajini Hubei, nekadašnjem epicentru epidemije bolesti COVID-19 u Kini.

Tijekom konferencije su kineski stručnjaci podijelili iskustva u metodama dijagnoze i liječenje, kao što su terapija plazmom za kritično bolesne pacijente, ECMO terapija, nadzor pacijenata bez simptoma, zaštita medicinskog osoblja i sprečavanje uvezenih slučajeva, stoji u izjavi.

“Bolest COVID-19 je dobro kontroliran u BiH, a društveni poredak se postupno obnavlja. Međutim, neki teško bolesni pacijenti su još u bolnicama,” rekao je prof. Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Banja Luci, dodajući da su kineska postignuća u prevenciji i kontroli bolesti COVID-19 također ojačali povjerenje BiH u nadilaženje epidemije.