Liu Yunshan: ”Središnja i Istočna Europa su ključna područja za inicijativu ‘Pojas i put’!”

1089
Liu Yunshan

Viši dužnosnik Komunističke partije NR Kine Liu Yunshan u četvrtak je, prilikom otvaranja Dijaloga političkih stranaka mehanizma suradnje 16+1 u Budimpešti, istaknuo kako su Srednja i Istočna Europa ključna područja za izgradnju inicijative ”Pojas i put” te za Kinu prioritetno područje kada je riječ o vanjskim razmjenama i suradnji.

Liu, ujedno i član Stalnog odbora Politbiroa partijskog Centralnog komiteta, nalazi se inače u prijateljskom posjetu Mađarskoj te je sudjelovao i na prvom dijalogu ove vrste koji je organiziran u okviru mehanizma suradnje Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe.

“Inicijativa ‘Pojas i put’ koju je predložio kineski predsjednik Xi Jinping, a zagovara kineska vlada, je glavni potez kineskog otvaranja na svim frontovima te je u skladu s temom mira i razvoja, odnosno unutarnjih potreba svih zemalja da se ubrza razvoj. To će se donijeti više mogućnosti za razvoj u svijetu i otvoriti više prostora za koordinirani razvoj Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe,” rekao je Liu.

Dodao je kako je tijekom protekle tri godine ta inicijativa sve više postajala novi pokretač globalnog gospodarskog oporavka, nova veza za razmjenu između azijskih i europskih civilizacija te nova platforma za poboljšanje globalnog upravljanja.

“Dokazano je da zajednička izgradnja inicijative ‘Pojas i put’ pomaže u povećanju blagostanja i regionalne gospodarske suradnje među državama duž te rute, poboljšava razmjenu i uzajamno učenje među civilizacijama te promiče svjetski mir i razvoj,” zaključio je Liu.