List “Nanhua jutarnji”: Kinesko iskustvo pokazuje da druga runda epidemije ne znači katastrofu

330
Peking

Dana 11. lipnja se u Pekingu pojavila nova i neočekivana runda epidemije povezana s tržnicom.


Međutim, situacija u gradu nije ista kao tijekom prve runde, ovaj put grad nije blokiran. Osim u kvartovima visoke opasnosti, život se u drugim dijelovima grada odvija uobičajeno. Trenutno je epidemija već pod kontrolom.

To nas upozorava da epidemija COVID-19 nije završila, nego se može pojaviti bilo kad. Ali, pekinško iskustvo nam pokazuje da ju možemo kontrolirati uz najmanje gubitke. Slijede dva zaključka u borbi protiv epidemije u Pekingu:

Prvo, različit je nivo poznavanja virusa COVID-19. Iako još uvijek postoji puno nepoznatih stvari, mi već znamo kako se širi zaraza ovog virusa i kako se možemo zaštititi od njega. Stoga je sad manje straha i više znanstveno utemeljenih mjera. To je razlog što nismo zatvorili grad.

Drugo, različit je vremenski obim. Blokiranje prije pola godine je značilo utrku s vremenom.Sada već znamo da će virus postojati sve dok se ne pronađe cjepivo, što više ne znači trčanje na kratke staze nego maraton. Stoga smo promjenili načine kontroliranja.

Pored toga, Peking je cjelovito koristio velike podatke. Proteklog tjedna je 2.3 milijuna Pekinžana primilo testiranje nukleinske kiseline. Kontrola se provodi samo prema onima koji žive u određenim područjima, dok ostalo ljudi neometano žive. Drugo, brzo su realirali svi organi i stanovnici ovog grada.

U narednim danima će nam biti potrebna daljnja suradnja u borbi protiv epidemije, jer ni jedna zemlja ne može sama istrčati ovu utrku do kraja.