Li Keqiang će posjetiti Europu u još jednoj važnoj ovogodišnjoj razmjeni na visokoj razini između Kine i Europe

558
susret plenković-keqiang

Prema dogovoru Kine i EU-e i na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, kineski premijer Li Keqiang će od 8. do 12. travnja u Bruxellesu sudjelovati na 21. sastanku čelnika Kine i EU-e i zatim otputovati u Hrvatsku gdje će sudjelovati na osmom sastanku čelnika zemalja Kine i srednje i istočne Europe te službeno posjetiti Hrvatsku.


Važna ovogodišnja razmjena na visokoj razini između Kine i EU

Ujutro 3. travnja je Ministarstvo vanjskih poslova Kine održalo sastanak s kineskim i stranim medijima kako bi ih obavijestilo o aranžmanima za posjet premijera Li Keqianga Europi. Zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao je rekao kako je ovaj posjet još jedna važna ovogodišnja razmjena na visokoj razini između Kine i EU-e, što pokazuje važna ovogodišnja razmjena na visokoj razini između Kine i EU.

Nakon uspješnog državnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Italiji, Monaku i Francuskoj krajem ožujka, premijer Li Keqiang će ponovno posjetiti Europu. Zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao je istaknuo da ovaj aranžman odražava važnost koju Kina pridaje Europi. “Predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang izabrali su Europu za svoje prve posjete ove godine, odražavajući važnost koju Kina pridaje Europi. A posjet premijera Li Keqianga je važan za bilateralnu i regionalnu suradnju, kao i sveukupnu razmjenu s EU-om. Sadržaj je bogat, a plan putovanja je kompaktan, što pokazuje strukturu suradnje na svim razinama između Kine i EU-e.”

Sastanak čelnika Kine i EU u Bruxellesu 9. travnja

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Kine, 21. sastanak čelnika Kine i EU-e će se održati u Bruxellesu 9. travnja. To je posljednji sastanak na vrhu između Kine i EU-e tijekom tekućeg mandata institucija EU-e i simbolizira povezivanje prošlosti i budućnosti.

  1. sastanak čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europa

U hrvatskom drevnom primorskom gradu Dubrovniku će se 12. travnja održati 8. sastanak čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europa (16 + 1). S temom „Izgradnja mosta otvorenosti, inovacije i partnerstva” ovaj sastanak će razmotriti i sažeti najnoviji napredak suradnje “16+1” od sastanka čelnika u Sofiji prošle godine i istodobno, u novoj situaciji, temeljito istražiti ključne smjerove rada u sljedećoj fazi suradnje “16+1” te uvesti niz novih mjera za promicanje pragmatične suradnje u različitim područjima.

Tijekom sastanka će premijer Li Keqiang prisustvovati plenarnoj sjednici s čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, svečanosti otvorenja 9. Gospodarskog i trgovinskog foruma Kine i zemalja srednje i istočne Europe i Konferenciji o MSPte zajednički posjetiti Izložbu razmjene i suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe u obrazovanju, a s hrvatskim i bugarskim premijerom će predstaviti Globalni partnerski centar suradnje “16+1”. Li Keqiang će također održati bilateralne sastanke s čelnicima zemalja srednje i istočne Europe.

Prvi posjeti kineskog premijera Hrvatskoj

Što se tiče službenog posjeta Hrvatskoj, Wang Chao je rekao da je Hrvatska povijesno bila važna postaja na drevnom Putu svile, a sada je važna članica Europske unije i zemalja srednje i istočne Europe. Ovaj posjet je prvi put da će kineski premijer posjetiti Hrvatsku od uspostave diplomatskih odnosa, što ima veliki značaj za učvršćenje tradicionalnog prijateljstva između Kine i Hrvatske i promicanje razvoja sveobuhvatnog suradničkog partnerstva dvije zemlje te će pomoći u razvoju odnosa Kine i EU-e.

Tijekom posjeta će se premijer Li Keqiang sastati s hrvatskom predsjednicom, premijerom i predsjednikom Sabora kako bi razmijenili mišljenja o kinesko-hrvatskim odnosima, suradnji 16+1, zajedničkoj izgradnji “Pojasa i puta”, odnosima Kine i EU-e i drugim pitanjima od zajedničkog interesa. Dvojica premijera će svjedočiti potpisivanju dokumenata o suradnji između vlada i komercijalnih ugovora u različitim područjima, zajednički posjetiti Pelješki most koji gradi kinesko poduzeće i zajednički nazočiti ceremoniji otvaranja Kinesko-hrvatske godine kulturnog turizma. Dvije vlade će također izdati zajedničku izjavu, u kojoj će sažeti važan konsenzus koji su postigli čelnici dvije zemlje i plan za suradnju između Kine i Hrvatske u različitim područjima.”

Wang Chao je rekao da trenutni kinesko-europski odnosi bilježe dobar zamah razvoja te da dvije strane imaju široke zajedničke interese u produbljivanju pragmatične suradnje radi uzajamne koristi, zajedničke stavove oko očuvanja multilateralizma i slobodne trgovine te zajedničke ciljeve za unapređenje globalnog upravljanja i očuvanje svjetskog mira i stabilnosti, a vjeruje se da će posjet premijera Li Keqianga dodatno unaprijediti stabilnost i strateške odnose radi uzajamne koristi Kine i EU-e.

Foto: Arhiva