Konferencija o Kini u Sarajevu: Josipović i Tadić sudionici

1142
inicijativa Pojas i put

Fondacija društva zajedničkih vrijednosti i Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ organiziraju sutra u Sarajevu sastanak na visokom nivou „Pojas i put: Reforme i regionalne perspektive“.

„Pojas i put“ je inicijativa koju je prije pet godina pokrenuo predsjednik Narodne Republike Kine, Xi Jinping i koja se naslanja na ideje antičkog i srednjovjekovnog Puta svile, koji je stoljećima povezivao države i narode Azije, Afrike i Evrope, doprinoseći kroz razmjenu ljudi, ideja i dobara sveukupnom progresu. Moderna inačica Puta svile ima sličnu namjeru, da kroz Inicijativu „Pojas i put“, otvaranje i povezivanje naroda i država doprinese stvaranju Zajednice zajedničke sudbine čovječanstva. O tome gdje je tu mjesto regije Jugoistočne Evrope, raspravljat će eminentni gosti, eksperti iz domena politike i ekonomije, saopćili su organizatori.

Uvodne napomene uoči sastanka dat će Zlatko Lagumdžija, osnivač Fondacije društva zajedničkih vrijednosti te bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Chen Bo, ambasadorica NR Kine u BiH, te Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Na političkom panelu govorit će Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore, Mei Zhaorong, bivši ambasador NR Kine u Njemačkoj, istraživač Instituta za međunarodne odnose Kine, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, te Halid Genjac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši član Predsjedništva BiH.

Na drugom, ekonomskom panelu govorit će Boris Tadić, bivši Predsjednik Republike Srbije, Ye Fujing, predsjednik Instituta za međunarodno ekonomsko istraživanje Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, Martin Raguž, delegat u Domu naroda PS BiH te Jasmin Hošo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Nakon izlaganja slijede diskusije i zaključna razmatranja.