Komentar: Udružimo snage još bliže radi prosperitetnije suradnje na inicijativi Pojas i put

597
Pojas i put

Predstojeći putevi premijera Li Keqianga u Uzbekistan i Tajland će daljnje učvrstiti kineske susjedske veze i promaknuti suradnju na inicijativi Pojas i put.


Zakazano je da će Li tijekom turneje prisustvovati na 18. sastanku Vijeća šefova vlada Šangajske organizacije za suradnju u Taškentu i nizu sastanaka istočnoazijskih vođa u Bangkoku.

Među najvažnijim temama će biti inicijativa Pojas i put koju je Kina predložila 2013. radi promicanja međunarodne suradnje i zajedničkog razvoja duž trgovinskih staza drevnog Puta svile i šire, u kojoj središnja i jugoistočna Azija igraju značajnu ulogu.

U srpnju je pokrenuta nova zrakoplovna teretna ruta koja povezuje Urumqi, glavni grad sjeverozapadne kineske Autonomne regije Ujgura Xinjiang, s glavnim gradom Uzbekistana Taškentom, radi olakšavanja regionalnog prometa.

U posljednjih nekoliko godina je trgovina između Kine i Uzbekistana munjevito rasla, a Kina je Uzbekistanu najveći trgovinski partner, najveći izvor uvoza i najveće izvozno odredište. U Uzbekistanu posluje više od 1 500 kineskih poduzeća. U 2018. je bilateralna trgovina prešla 6,26 milijardi američkih dolara.

Projekti inicijative Pojas i put cvjetaju u Tajlandu. Prošli je mjesec potpisan sporazum o projektu visokobrzinske željeznice koja će povezivati tri zračne luke u Tajlandu. Trgovina između dvije zemlje se također munjevito povećava i u 2018. je prešla 80 milijardi dolara, uz povećanje od 8,7% na godišnjoj razini, rekli su iz kineskog Ministarstva trgovine.

Istovremeno su ŠOS i ASEAN postali važne platforme za suradnju na inicijativi Pojas i put, a inicijativa je stvorila praktične koristi za zemlje članice i stekla njihovu podršku.