Komentar Kineske medijske grupe: Eksperti SZO kažu da Kina nikad nije skrivala epidemiju

418
lečenje obolelih od koronavirusa

Nakon izbijanja novog koronavirusa, neki američki političari i mediji optužili su Kinu da “namjerno prikriva izvještaj o epidemiji” bez ikakvog osnova, u pokušaju da odgovornost u potpunosti prebace na Kinu.


Međutim, Gauden Galea, predstavnik SZO u Kini koji je lično učestvovao u kineskoj borbi protiv epidemije, pobio je laž pre nekoliko dana.

Galea je rekao da je 31. decembra prošle godine, noć pre zatvaranja pijace morskih plodova Huanan u Vuhanu, SZO primila neformalno obaveštenje od Kine. Prvog januara 2020., SZO je održala konferencijski razgovor sa predstavništvom u Kini, regionalnom kancelarijom i sjedištem u Ženevi, a tim za odgovor je osnovan pre nego što je kineski zvanični izvještaj završen 3. januara. Januara 20. i 21., osoblje Predstavništva SZO u Kini poslalo je inspekciju u Vuhanu.

Detalji koje je otkrio Galea ukazuju na to da je Kina blagovremeno izvještavala o relevantnim informacijama sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je postavila osnov agenciji da ispravno analizira i procijeni trend epidemije i postavi globalno upozorenje na epidemiju.

Uz ogromne napore i zalaganje, Kina je izgradila prvu liniju odbrane za međunarodnu zajednicu u sprječavanju i kontroli epidemije.

Sada je Kina suzbila širenje epidemije. U provinciji Hubei 18. marta nije bilo novih slučajeva. Situacija u SAD se pogoršala.

U ranim fazama širenja epidemije, američka vlada nije reagovala odgovorno, a njene akcije u slučaju nadzora, praćenja i puštanja na slobodu bile su spore, što je rezultiralo nedovoljnom budnošću među ljudima. Ovo su činjenice koje se ne mogu prikriti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su početkom marta da će prestati sa objavljivanjem broja nacionalnih testova i broja potvrđenih dijagnoza u svakoj državi. Ova praksa, koja krši princip otvorenosti i transparentnosti, uistinu “prikriva epidemiološku situaciju” i oštro je kritikovana od domaćeg i stranog javnog mnjenja.

Od skrivenih informacija o epidemiji u svojoj zemlji, do nametanja zabrana drugim zemljama po volji, do nazivanja Covida-19 „virusom Wuhan“ i „kineskim virusom“, neki američki političari postaju destruktivna sila u globalnoj zajedničkoj borbi protiv epidemije.

Trenutna situacija u prevenciji i kontroli globalne epidemije veoma je ozbiljna, a solidarnost i saradnja su najsnažnije oružje za prevazilaženje epidemije.