Kinesko -Ruski odnosi

1974

Odnosi između Kine i Rusije ostvarila su daljnji napredak i postigli su nova dosegnuća u 2015, godini koja je obilježila 66. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa , rekao je kineski diplomat.

“Kina-Rusija odnos je najbolji odnos glavnih-zemlja na svijetu, jer su dvije zemlje vođene načelima pravednosti i jednakosti, kao i potpuno poštivanje međusobnim interesima i problemima”, kineski veleposlanik u Rusiji Li Hui, rekao je u nedavnom intervjuu za časopis ruski Dostoinstvo.

Obje strane imaju koristi od svog sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koordinacije, koja je sve bliže i sve stabilnija, rekao je Li.

Kao dvije brzo rastućih gospodarstava i stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je, da ce dvije zemlje zajednički podržati međunarodnu pravdu i nastojati razviti novi tip međunarodnih odnosa na temelju suradnje.

“Dvije zemlje su odigrali posebnu i nezamjenjivu ulogu u očuvanju mira, stabilnosti i razvoja u svijetu”, dodao je.

Ove godine Rusija i Kina održale su niz aktivnosti kako bi obilježili 70. godišnjicu pobjede u Svjetskom antifašističkom ratu, u koji su obje zemlje ugradile veliki doprinos.