Kinesko ministarstvo trgovine: SAD su započele najveći trgovinski rat u gospodarskoj povijesti

716
kinesko ministarstvo trgovine

S dodatnim 25-postotnim tarifama na kineske proizvode u vrijednosti 34 milijardi američkih dolara koje su na snagu stupile u petak, Sjedinjene Američke Države su započele najveći trgovinski rat u gospodarskoj povijesti, naveo je glasnogovornik Ministarstva trgovine (MOC).

Nametnute tarife krše pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i predstavljaju tipični stav “trgovinskih nasilnika” te su velika prijetnja sigurnosti globalne industrije i lanca vrijednosti.

One će, nadalje, spriječiti oporavak globalnog gospodarstva i uzburkati globalno tržište dok se u isto vrijeme naštetiti velikom broju korporacija, poduzeća i običnih potrošača.

Umjesto da služe interesima američkih tvtki i ljudi, ovaj potez će se pokazati kao kontraproduktivan i štetan.

Kineska strana, koja se obvezala da neće povući prvi potez, je prisiljena da odgovori kako bi zaštitila svoje ključne nacionalne interese i interese naroda.

Kina će WTO izvještavati o relevantnim situacijama i zajedno s drugim državama braniti slobodnu trgovinu i multilateralne mehanizme.

Iz ministarstva su također ponovili da je Kina obvezana produbljivanju reformi i širenju otvaranja, zaštiti poduzetništva, jačanju zaštite prava intelektualnog vlasništva i stvaranju dobrog poslovnog okoliš za strane tvtke u Kini.

MOC će i dalje procjenjivati utjecaj na tvrtke koje su oštećene ovim carinama i donijeti mjere kojima će im pomoći.