Kinesko ministarstvo narodne odbrane protivi se sadržaju američkog odbrambenog zakona u vezi sa Kinom

696
Kinesko ministarstvo narodne odbrane

Kinesko ministarstvo narodne odbrane juče je izrazilo protivljenje sadržaju u novom američkom odbrambenom zakonu u vezi sa Kinom.

Američki predsednik Donald Tramp je u ponedeljak potpisao Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane 2019. godine. Zakon obuhvata članove o vladinoj strategiji protiv Kine i plan o jačanju vojne pripravnosti Tajvana.

„Sadržaj u vezi sa Kinom u ovom zakonu stimuliše konfrontacije između Kine i SAD, predstavlja razmišljanje o hladnom ratu i mešanje u unutrašnje poslove Kine,” rekao je Vu Ćijen, portparol kineskog ministarstva narodne odbrane.

Vu je rekao da pomenuti sadržaj krši princip jedne Kine i tri zajedničke izjave između Kine i SAD. On je istakao da će to naštetiti bilateralnim odnosima, odnosima dveju vojski, međusobnom poverenju i bilateralnoj saradnji.

„Kineske oružane snage se odlučno protive takvom sadržaju”, rekao je Vu.

Tajvan je deo Kine. Tajvansko pitanje se odnosi na kineski suverenitet i teritorijalni integritet. To je najvažnije i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima, naveo je Vu.

Vu je ponovio odlučno suprotstavljanje zvaničnom ili vojnom kontaktu između bilo koje zemlje i Tajvana.

„Nikad nećemo nikome dopustiti, u bilo kojem trenutku ili u bilo kojem obliku, odvajanje Tajvana od Kine,” rekao je Vu.

Vu je od SAD zahtevao da se pridržavaju principa jedne Kine i tri zajedničke izjave između Kine i SAD, kao i da razborito rešavaju tajvansko pitanje i da izbegavaju da štete kinesko-američkim odnosima, vojnim odnosima, ali i da izbegavaju da ugrožavaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.