Kineskim investitorima prezentovani projekti izgradnje autoceste i brzih cesta

964

Na Četvrtom samitu 16 zemalja centralne i istočne Europe i Narodne Republike Kine kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u našu zemlju.

Istakao je značaj novih modela finansiranja koji su neophodni kako bi se održao kontinuitet građenja. Naglasio je da je potrebno kombinovati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja autocesta i brzih cesta.

Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo i direktor JP Autoputeva RS Dušan Topić prezentirali su nove projekte izgradnje autocesta i brzih cesta koje bi mogle financirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je kazao da treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji, jer Kina sa izgrađenim 110 tisuća kilometara autocesta je na prvom mjestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima saradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast prometa u BiH, posebno nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i europski projekata od vitalnog značaja za BiH.

JP Autoceste FBiH je pripremilo i prezentiralo šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra autoceste. Riječ je o dionicama na lokalitetima Zenice, Žepča do Doboja, potom južni dio Koridora Vc Konjic – Mostar – Buna. Navedene dionice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i ishodovane okolišne dozvole.

Također je prezentiran projekat izgradnje brze ceste Lašva – Travnik, dužine 24 kilometra koji bi se gradio modelom koncesije projektuj-finasiraj-izgradi-vrati naručiocu. Ovaj prometni pravac se nalazi na novoj osnovnoj europskoj prometnoj mreži.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je učesnicima samita da BiH ima najveći potencijal za domaća i strana ulaganja upravo u sektoru transporta i iz tog razloga predložio je da naša zemlja početkom naredna godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete.