Kineski znanstvenici imaju novo otkriće u proučavanju strukture vode

723
kineski znanstvenici

Kineski znanstvenici su otkrili atomsku strukturu hidratiziranog iona natrija koji je osnova morske vode, u utorak je izvijestio China Daily.

Znanstvenici Sveučilišta Peking i Kineske akademije znanosti su – koristeći novi tip mikroskopa na temelju atomske snage koji je razvijen u Kini – promatrali atomsku strukturu hidratiziranih iona u njihovom okolišu.

Sudeći prema znanstvenicima, tehnologija se može koristiti i za proučavanje drugih tekućina na bazi vode, što otvara nove načine proučavanja u molekularnim i materijalnim znanostima.

Istraživanje je objavljeno 14. svibnja u časopisu “Nature”.

Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli vizualizirati atomsku strukturu hidratiziranog iona natrija otkako je ta ideja prije više od stotinu godina iznesena.

Znanstvenici od 19. stoljeća proučavaju hidratizaciju iona, proces u kojem se voda razlaže na materijal topiv u vodi poput natrijeva klorida, tj. soli. Iako je taj proces u prirodi izrazito čest, znanstvenici nisu uspjeli otkriti kako proces djeluje na razini atoma.

Tekućina koje najviše na Zemlji ima je voda. Njena jednostavna kemijska struktura – dva atoma vodika koji su vezani uz jedan atom kisika – sastavni je dio većine života na Zemlji, rekao je Wang Enge, glavni istraživač na projektu.

“No znanost o vodi, posebice što se tiče njene strukture i kako reagira s drugim spojevima, je jako teška i nije dobro istražena,” rekao je Wang. Časopis Science je 2005. naveo da je struktura vode jedna od najkompliciranijih znanstvenih zagonetki, unatoč tome što je predmet istraživanja čitavo jedno desetljeće.

“Glavni razlog kompleksnosti vode je njena jednostavnost,” rekao je Jiang Ying, profesor u Međunarodnom centru za kvantne materijale pri Sveučilištu Peking, koji je sudjelovao na izradi studije.

Budući da su atomi vodika tako jednostavni i mali u usporedbi s onima kisika, čudna svojstva kvantne mehanike se počinju miješati u eksperimente i zbog toga je teže predvidjeti ishod, rekao je.

“Stoga je ključno da znanstvenici neposredno vide kako voda na razini atoma reagira s drugim materijalima,” rekao je Jiang.

Istraživački tim je također otkrio da su potrebne točno tri molekule vode kako bi jedan ion natrija mogao putovati 10 do 100 puta brže nego drugi hidratizirani ioni – što je proces koji bi mogao dovesti do učinkovitijih ionskih baterija, premaza otpornih na hrđu i postrojenja za desalinizaciju vode, sudeći prema članku koji je objavljen u časopisu Nature.

Ovo otkriće znanstvenicima također omogućuje da bolje razumiju kako stanice međusobno komuniciraju razmjenom iona kroz kanale u membranama, rekao je Jiang.

Foto: Chinadaily