Kineski rover poslao prve fotografije sa vožnje Marsom

193
kineski rover

Motorizirani kineski rover kojim se upravlja na daljinu prošao je danas kroz rampu sonde te se spustio na površinu Crvenog planeta.


Prve fotografije koje je snimio rover objavila je u srijedu Kineska svemirska agencija.

Zhurong, nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, vozio se površinom Marsa u 10:40 po pekinškom vremenu, prema postu na službenom kineskom profilu rovera na društvenim mrežama.

Kina se ovaj mjesec pridružila SAD-u kao jedina nacija čija su se vozila kretala po Marsu. Bivši Sovjetski Savez je spustio vozilo 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju nekoliko sekundi kasnije.

Zhurong koji teži 240 kilograma, ima šest znanstvenih instrumenata, uključujući i topografsku kameru visoke rezolucije, proučavat će zemlju i atmosferu površine Crvenog planeta.

Pogonjen na solarnu energiju, Zhurong će također tražiti znakove drevnog života, uključujući i bilo kakvu podzemnu vodu i led, koristeći radar, tijekom svoga 90-dnevnog istraživanja površine Marsa.

Kineska bespilotna letjelica Tianwen poletjela je s južnog kineskog otoka Hainana u srpnju prošle godine. Nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je stigao do Crvenog planeta u veljači, te se otad tamo nalazi u orbiti.

15. svibnja, kapsula na kojoj se nalazio rover odvojila se od Tianwena-1 te se spustila na veliku ravnicu poznatu kao Utopia Planitia.