Kineski premijer se sastao s delegacijom Kongresa SAD-a

792
Li Keqiang Kongres SAD

Kineski premijer Li Keqiang je u utorak pozvao Kongres SAD-a na igranje konstruktivne uloge i suradnju s Kinom kako bi se održali temelji političkog i javnog mnijenja za odnose Kine i SAD-a.

Li je navedeno izjavio prilikom sastanka s delegacijom kongresa SAD-a koju predvodi senator Steve Daines

Li je rekao kako su odnosi Kine i SAD-a prošli kroz vijugavo putovanje od uspostave diplomatskih veza, te se i dalje pomiču prema naprijed.

Kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik SAD-a Donald Trump su se sastali i komunicirali nekoliko puta, te postigli važan konsenzus o bilateralnim vezama i suradnji, rekao je.

“Dva gospodarstva su visoko komplementarna jedno s drugim i njihova suradnja se neprestano proširuje,” rekao je Li, dodajući kako su napetosti i razlike neizbježni.

“Neka vrlo stara trgovinska pitanja se ne mogu riješiti preko noći,” dodao je kineski premijer. “Pokretanje trgovinskog rata ne može nikada riješiti problem i u suprotnosti je s temeljnim principima trgovine.”

“Kina će raditi na rješenju kroz dijalog i konzultacije i također je u potpunosti spremna s protumjerama,” rekao je Li.

Prozvao je američku stranu da se susretne s Kinom na pola puta, što će pomoći u održavanju multilateralnih trgovinskih pravila i dobro je za obje zemlje i cijeli svijet.

Steve Daines i senatori Charles Grassley, Ron Johnson, David Perdue i Ben Sasse su nazvali odnose Kine i SAD-a jednima od najvažnijih bilateralnih odnosa na svijetu, dodajući kako nema razloga da dvije zemlje budu u sukobu.

Rekli su kako je Kongres SAD-a spreman riješiti bilaterlanu trgovinsku napetost na obostrano koristan način.

Kasnije u danu je Wang Chen, potpredsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa predsjedao razgovorima između Svekineskog narodnog kongresa i delegacije i dvije strane su razmijenile mišljenja o parlamentarnoj razmjeni i drugim pitanjima.