Kineski obrazovni sistem: Izveštaj o unapređenju

814
kineski obrazovni sistem

Kineski obrazovni sistem nastavio da se poboljšava zahvaljujući vladinim naporima na reformama i usklađivanju razvoja u toj oblasti, navodi se u izveštaju koji je objavio Nacionalni zavod za statistiku.


Do kraja 2018, Kina je imala 267.000 državnih i privatnih vrtića širom zemlje, što je rast od 4,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Broj dece koja pohađaju predškolski program popeo se na 46,6 miliona, što je godišnji rast od 6,1 procenata, stoji u izveštaju.

U međuvremenu, stopa onih koji su završili osnovno obrazovanje u Kini dostigao je 94,2 odsto 2018. godine, što je rast od 0,4 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Država je takođe ubrzala tempo unapređenja sistema srednjih škola. Stopa onih koji imaju srednje obrazovanje dostigla je 88,8 odsto u 2018. godini, sa rastom od 0,5 procenata na godišnjem nivou.

Kako bi se unapredio obrazovni sistem, kineske vlasti su u julu objavile nove smernice za unapređenje kvaliteta obrazovanja, prenosi agencija Sinhua.

Cilj smernica je da se razvije obrazovni sistem u kom će građani negovati moralne, intelektualne, fizičke i kulturne temelje, kao dodatak duhu napornog rada, navodi kineska novinska agencija.