Kineski muzeji predvodnici trenda kulturne inovacije

1841
Zabranjeni grad Peking Beijing

Nakon posjeta Zabranjenom gradu u Pekingu, Lei Shiyi, student iz općine Chongqing, kupio je dva označivača stranica u suvenirnici muzeja.

“Osjećam se kao da u Chongqing nosim dio Zabranjenog grada,” rekao je Lei.

Noćno svjetlo u obliku Buddhe napravljeno u Zabranjenom gradu. [Fotografija: Weibo]

Kreativni pothvat Zabranjenog grada započeo je 2007. kada su izrađeni suveniri za Olimpijske igre 2008.

Tijekom idućih 10 godina, muzej je izradio više od 9.600 predmeta na kojima je ocrtana carska palača i njeni izlošci.

Svileni šavovi, naprimjer, s uzorkom zmaja koje je nosila carica, i uzorak seta za kinesku igru dama inspiriran ukrasima na krovu.

Muzej krasi više od 1,86 milijun izložaka.

“Mizija je muzeja spojiti kulturne proizvode sa svakodnevnim životom ljudi i čuvati kulturne vrijednost,” rekao je Shan Jixiang, voditelj muzeja.

“U prošlosti su suveniri koji su se prodavali u Zabranjenom gradu naglasak stavljali na povijest, znanje i umjetnost, no nedostajalo im je novine i originalnosti,” rekao je Shan. “Trenutno ne mogu zadovoljiti potražnju mušterija, posebice mladih. Moramo pronaći bolji način da mušterijama pokažemo kulturnu važnost Zabranjenog grada.”

“Proizvodi iz muzeja su popularni među turistima, zbog čega smo ponosni i to nas inspirira da se više razvijamo,” rekao je Yang Xiaobo, voditelj poslovnog odjela muzeja.

Suveniri su također popularni van Kine.

Šalica za čaj proizvedena u Zabranjenom gradu. Šalica je u obliku princa kineske dinastije Qing (1644-1912). [Fotografija: Weibo]

Više od 200 predmeta, što uključuje bilježnice s omotima s motivom veza, kao i vrpce s umjetničkim motivima ili motivom kaligrafije, izloženi su ove godine na sajmu Frankfurt Paperworld, vodećem međunarodnom sajmu pisaćeg pribora.

Odmah su postali hit i velik broj međunarodni trgovaca je zatražio suradnju s muzejom.

“Naša je dužnost pomoviranje kineske kulture diljem svijeta,” rekao je Yang.

Nacionalni muzej Kine, jedan od najvećih muzeja na svijetu, također je započeo sličan projekt 2011.

Nacionalni muzej osmislio je više od 3.000 predmeta. Ukupna prodaja suvenira u 2016. iznosila je 2,3 bilijuna yuana (330 milijuna američkih dolara).

“Cilj Nacionalnog muzeja je služiti kao referentna točka komercijalnih aktivnosti za muzeje u Kini,” rekao je Jiang Mingwei, zamjenik voditelja odjela za suvenire navedenog muzeja.

Muzej surađuje sa šangajskom zonom slobodne trgovine i gigantom Alibaba s ciljem stvaranja platforme za dizajniranje, proizvodnju i prodaju kreativnih suvenira diljem svijeta.

U ožujku 2016. Državno vijeće, kineski kabinet, je izjavilo da bi Kina trebala osjetljivo, praktično i originalno “razviti kreativnu kulturnu industriju”.

“Kineski muzeji su vodeći trend u kulturnoj inovaciji,” rekao je Jiang.