Kineski ministar vanjskih poslova rekao da posjet Europi nosi četiri signala

107
kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u utorak rekao kako njegov posjet Europi ima četiri glavne svrhe, odnosno nastavak borbe protiv bolesti COVID-19 s Europom, podršku europskom jedinstvu i razvoju, promicanje odnosa Kine i Europe jačanje svjetskog mira i razvoja.


Obraćajući se tiskovnoj konferenciji s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom je Wang rekao kako je cilj posjeta jačanje zajedničke borbe Kine i Europe protiv pandemije koronavirsua.

Kina je zemlja koja zagovara reciprocitet i kineska nacija ima tradiciju pomaganju onima u nevolji, rekao je Wang, ističući kako Kina neće nikad zaboraviti europsku pomoć kada ju je bolest COVID-19 teško pogodila i nikada neće samo gledati kada se Europa suočava s istom prijetnjom.

Wang je rekao kako je njegov posjet usmjeren na podršku europskom jedinstvu u razvoju. Rekao je kako ujedinjena, stabilna i prosperitetna Europa nije korisna samo za Europu, već i za svijet, što je dosljedan i jasan stav, kao i strateška procjena Kine.

Wang je rekao kako je također usmjeren na nastavak promocije odnosa Kine i Europe. Činjenice su pokazale kako razvoj odnosa nije samo koristan za ljude s obje strane, već također ostvaruje doprinose svjetskom razvoju, rekao je Wang.