Kineski istraživači ponovo mjere visinu Mont Everesta

375
Mont Everest

Ekipa koju čini više od 30 kineskih geodeta napustila je danas bazni kamp na Mont Everestu i krenula je na veću nadmorsku visinu tokom svog putovanja ka vrhu. Ovo je dio misije Kine da ponovo utvrdi visinu najvišeg vrha na svijetu.


Kina je pokrenula kampanju za mjerenje visine Mont Everesta, objavilo je nedavno Ministarstvo prirodnih resursa Kine.

Ponovno merenje visine Mont Everesta dio je najnovijeg kineskog sveobuhvatnog naučnog istraživanja najvišeg vrha na svijetu, a misiju zajednički organizuju Ministarstvo prirodnih resursa, Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za sport Kine i regionalne vlasti autonomne pokrajine Tibet.

Ove godine se obilježava 60. godišnjica prve uspješne ekspedicije na Mont Everest i 45. godišnjica prvog tačnog mjerenja visine tog vrha u Kini.

Kineska vlada je sprovela u proteklih nekoliko decenija šest opsežnih istraživanja i mjerenja na Mont Everestu i uspešno je izmjerila i objavila visinu najvišeg vrha u svijetu 1975. godine, odnosno 2005. godine.

Kineski planinari i istraživači popeli su se na Mont Everest 1975. godine i utvrdili da je vrh visok oko 8.848,13 metara, a prema novijim mjerenjima obavljenim 2005. godine Mont Everest je visok 8.844,43 metra.