Kineski ambasador u BiH Ji Ping: Na novom povijesnom početku

408
kineski ambasador u BiH

Trećeg travnja navršava se 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Izbijanje epidemije COVID-19 čini taj dan posebnijim i očima bližim.


Prije dva mjeseca, kada je Kina prolazila najteže trenutke u borbi protiv epidemije COVID-19, vlasti i građani BiH su, na različite načine, izrazili podršku kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti. Sada osjećamo empatiju prema BiH, koja se bori s epidemijom.

Kineski predsjednik Xi Jinping utvrdio je u pismu upućenom Šefiku Džaferoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, da je Kina spremna dijeliti iskustva i jačati suradnju s BiH, suočavajući se s izazovima epidemije COVID-19.

Jučer smo potpisali Memorandum o razumijevanju o suradnji u oblasti zdravstva i medicinske znanosti, što govori o našem opredjeljenju za solidarnost u izvanrednim vremenima.

Prije tri tjedna, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, kineska strana je, u najkraćem mogućem roku, otvorila komercijalne kanale za BiH za uvoz medicinske opreme i materijala koji su hitno potrebni. Ponudila je podijeliti iskustva borbe protiv epidemije s bh. stranom videokonferencijom te je pružila pomoć u okviru svog kapaciteta. Kineske kompanije i državljani koji žive i rade u BiH su velikodušno dali novčanu i materijalnu donaciju kako bi zajedno prevladali poteškoće s građanima u BiH. Djeca iz dječjeg zbora grada Wuxi, koja su imala nastup u Sarajevu prošle godine, donirala su maske i poručila: “Stojimo uz lijepo Sarajevo i drage prijatelje u BiH. Nadamo se da ćemo prevladati poteškoće zajedno s njima”. Profesori i studenti Sveučilišta u Suzhou napisali su svoju poruku na doniranim materijalima: “Visoka planina ne zaustavlja miris cvijeća, a prijateljstvo se ne boji dalekog puta”. Vrijeme leti.

U ovom trenutku, nećemo zaboraviti prijatelje iz svih sfera života koji su doprinijeli prijateljstvu Kine i BiH u proteklih 25 godina. Vaša nepokolebljiva nastojanja dala su nam uvjerenje da možemo pomoći jedni drugima. U proteklih 25 godina čvrsto ispunjavamo svoja obećanja. Razvijamo prijateljske odnose i suradnju na temelju principa međusobnog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemiješanja u unutarnje poslove jedni drugima, jednakosti i uzajamne pobjede, kao i miroljubive koegzistencije. Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, naše dvije zemlje, razdvojene tisućama kilometara, dosljedno se pridržavaju norme “unaprjeđenja prijateljstva i promoviranja mira i prosperiteta kako u regiji tako i u svijetu”.

U proteklih 25 godina imamo sve više razmjena. Godine 2008. Haris Silajdžić, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, nazočio je ceremoniji otvaranja pekinških Ljetnih olimpijskih igara. Godine 2010. Nikola Špirić, tadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH, nazočio je Svjetskoj izložbi u Šangaju. Godine 2015. Dragan Čović, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH, nazočio je obilježavanju 70. godišnjice pobjede u ratu otpora kineskoga naroda protiv agresije Japana i svjetskom antifašističkom ratu u Pekingu. Ovih godina predsjednik Xi Jinping i članovi Predsjedništva BiH često upućuju pozdrave jedni drugima. Kineski premijer i predsjedatelj Vijeća ministara BiH zajedno su nazočili svim prethodnim sastancima lidera Kine i zemalja središnje i istočne Europe. Komunistička stranka Kine uspostavila je dobre međustranačke odnose sa strankama kao što su Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

U proteklih 25 godina uspješno surađujemo. Zahvaljujući inicijativi “Pojas i put” i suradnji Kine i zemalja središnje i istočne Europe, uspostavili smo sistematske platforme u oblastima kao što su obrazovanje, mediji, “think tank” i poljoprivreda. Termoelektrana u Stanarima iznjedrila je plodne rezultate: radovi na izgradnji dionice koridora Vc na relaciji Počitelj – Zvirovići su u tijeku, uskoro će početi radovi na bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i bloku 7 Termoelektrane u Tuzli. Suradnja dviju zemalja u oblasti pametnih gradova i digitalne komunikacije dobro se odvija. Kina je, u svojstvu zemlje partnera, sudjelovala na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar. Obujam bilateralne trgovine neprekidno se povećava.

U proteklih 25 godina gajimo duboko prijateljstvo od srca. Broj kineskih turista koji posjećuju BiH je rastao od nule do prošlogodišnjih više od 100 tisuća, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH. “Val kineskog jezika” sve je popularniji u Bosni i Hercegovini. Sve više i više bh. studenata ide u Kinu na razmjenu, dajući vitalnost prijateljstvu naših dviju zemalja. Prije nekoliko dana kineska središnja televizija ponovno je emitirala filmski klasik “Valter brani Sarajevo”, koji je probudio povijesne uspomene više generacija. Na novom povijesnom početku još jednom smo shvatili dragocjenost prijateljstva. 25 godina je za čovjeka najbolje životno doba, koje karakterizira puno energije i živosti. Tako je i s odnosima Kine i Bosne i Hercegovine. Očekujemo da će prijateljski odnosi i suradnja Kine i BiH dalje napredovati u tom lijepom proljeću, kada cvijeće cvjeta i ptice pjevaju.

Hajde da dočekamo dolazak lijepih trideset godina!