Kineski ambasador u BiH: BiH visoko ocenjuju kinesku borbu protiv epidemije

309
ambasador NR Kine u BiH Đi Ping

Epidemija novog koronavirusa se globalno gledano i dalje širi. Prvi potvrđeni slučaj COVID-19 se pojavio u Bosni i Hercegovini u martu, a trenutno je broj zaraženih premašio 2.000 ljudi. Kina i BiH održavaju dobru komunikaciju i saradnju u zajedničkoj borbi protiv epidemije.


Novinar Kineske medijske grupe Džao Hungčao: Šta je kineska ambasada u BiH radila tokom borbe protiv epidemije radi zaštite interesa i prava kineskih građana?

Kineski ambasador u BiH Đi Ping: Kineska ambasada održava komunikaciju sa povezanim odjeljenjima vlade BiH kako bi pružila pomoć prilikom boravka i u vezi sa vizama kineskih građana tokom specijalnog perioda.

Kineska ambasada u BiH zadržava otvorene telefonske linije 24 sata dnevno, pruža pomoć na vrijeme, pruža potreban medicinski materijal kineskim građanima u BiH, zadržava komunikaciju sa kineskim građanima u BiH kroz WeChat, ali i objavljuje zdravstvene savjete.

Kineska ambasada u BiH je pozvala ljekara tradicionalne kineske medicine da održi video predavanje.

Trenutno nijedan kineski građanin nije zaražen, bilo da je reč o osobi zaposlenoj u kineskim preduzećima, učitelju kineskog jezika ili kineskom dobrovoljcu u BiH.

Novinar Kineske medijske grupe Džao Hungčao: Kakvu saradnju su Kina i BiH pokrenule u borbi protiv epidemije? Kakvu ulogu je kineska ambasada igrala u bilateralnoj saradnji?

Kineski ambasador u BiH Đi Ping: Ove godine se obeležava 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH. To se dešava u specijalnim okolnostima zbog širenja epidemije novog koronavirusa. Kineska ambasada u BiH je u proteklih nekoliko meseci pažljivo obavila radne zadatke i uložila napore u saradnju u borbi protiv epidemije.

Između lidera Kine i BiH postoji redovna pismena komunikacija. Oni u svojim pismima izražavaju odlučnost u zajedničkoj borbi protiv epidemije. Ministri spoljnih poslova dvije zemlje su nedavno u telefonskom razgovoru pojačali povjerenje u solidarnost i saradnju. Kina i BiH su prošlog mjeseca potpisale „Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke“. Kina je prva zemlja od početka epidemije koja je potpisala dokument tog tipa sa BiH.

Kina i BiH su međusobno pružile pomoć jedna drugoj. Vlada i narod BiH su aktivno podržali kinesku stranu u najtežim trenucima. Kineska vlada je čarter letovima poslala materijal BiH nakon što je u toj zemlji izbila epidemija. Kineski građani i preduzeća u BiH su aktivno davali donacije. Kineska strana je do sada ukupno donirala 6 respiratora, više od 140 hiljada maski i drugi medicinski materijal.

Kina je podijelila iskustvo o borbi protiv epidemije. Kineska strana je organizovala video sastanak ministara zdravlja „17+1“ i dva video sastanka stručnjaka za prevenciju epidemije. Kina je BiH predložila adekvatne metode u liječenju i planira da održi treći video sastanak na nivou stručnjaka.

Novinar Kineske medijske grupe Džao Hungčao: Kako su funkcioneri BiH, mediji i društveni krugovi ocijenili kineske mjere za kontrolu i prevenciju epidemije?

Kineski ambasador u BiH Đi Ping: Svi društveni krugovi BiH visoko ocenjuju kinesku borbu protiv epidemije.

Nakon početka epidemije u Kini, svi rukovodioci, predsjednik skupštine, ministar spoljnih poslova i bivši političari BiH su mnogo puta uputili pismo kineskoj strani, visoko ocjenjujući i podržavajući kinesku borbu.

Mediji u BiH i društveni krugovi poklanjaju veliku pažnju mjerama i efektima kineske borbe protiv epidemije COVID-19.

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević (94) je pisao ambasadi. On je u tom pismu izrazio odlučnu podršku naporima kineske vlade i kineskog naroda u borbi protiv epidemije.