Kineske kompanije grade autoput i obnavljaju prugu od Banjaluke do Novog Grada

2068
autocesta

U Budimpešti su u nedjelju potpisani sporazum i ugovor u vezi sa izgradnjom autoputa od Banjaluke do Novog Grada i rekonstrukcijom pruge od Banjaluke do granice sa Hrvatskom, ukupne vrijednosti oko 560 mil EUR.
Ove dokumente potpisali su direktori Autoputeva Republike Srpske i Željeznica Republike Srpske sa predstavnicima kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group, a u prisustvu pomoćnika ministra saobraćaja i veza RS Dijane Obradović.

Sporazum o saradnji u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad vrijedan je oko 320 mil EUR, a predviđeno je da kineski partneri svojim sredstvima grade autoput od Banjaluke do Novog Grada i da poslije toga oni naplaćuju putarinu.

Naglašeno je da bi do polovine naredne godine trebalo da bude zatvorena finansijska konstrukcija za projekte da bi se nakon toga krenulo sa radovima.

Kad je riječ o željeznici, sa predstavnicima China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group potpisan je komercijalni ugovor za projekat modernizacije i rekonstrukcije oko 100 kilometara pruge od Banjaluke, preko Prijedora i Novog Grada do granice sa Hrvatskom, čija je vrijednost oko 241 mil EUR.

Foto: Ilustracija