Kineska znanost i tehnologija – Napredak u strateškim sektorima

2045

Kina zauzima vodeći položaj u strateškim visokotehnološkim sektorima poput istraživanja svemira, dubokog mora, super računala i nuklearne energije, rekao je u subotu ministar znanosti i tehnologije.

Kineska istraživačka postignuća u poljima kvantnog sprezanja, Weylovim fermionima i embrionalnih matičnih stanica, imaju svjetski doseg i utjecaj, rekao je ministar Wan Gang tijekom konferencije za medije koja se odvila na marginama prve sjednice 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa.

Sateliti, poput satelita za tamnu tvar Wukong, kvantnog satelita Mozi i navigacijskog satelita BeiDou, odigrali su značajnu ulogu u istraživanju dubokog svemira, pozicioniranju i navigaciji, kao i nadziranju okoliša, rekao je Wan.

Izgradnja glavnih postrojenja za bazna istraživanja, uključujući pet stotina metara velikog sfernog radio teleskopa (FAST), ili Tianyana, kao i izgradnja šangajskog postrojenja za ozračivanje, također su doveli do velikog napretka, rekao je.

Dosad je diljem zemlje napravljeno više od 4 200 postrojenja, više od 3 000 visokotehnoloških inkubatora, više od 400 start-up akceleratora i više od 150 visokotehnoloških industrijskih razvojnih zona koje su u državnom vlasništvu.