Kineska vanjska trgovina uravnoteženija i otvorenija ostvarila odličan početak godine

193
kineska vanjska trgovina

Kineske vlasti su u utorak 13. travnja objavile podatke o vanjskoj trgovini u prvom tromjesečju, koji pokazuju kako su uvoz i izvoz robe ukupno narasli za 29,2% te se izvoz robe povećao za 38,7%, a uvoz za 19,3%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Očito je kako je kineska vanjska trgovina u prvom tromjesečju nastavila trend oporavka koji traje od četvrtog tromjesečja prošle godine i ostvarila odličan početak 2021. godine.

Iako su podaci iz prošle godine prilično niski, treba istaknuti kako ipak nije bilo lako ostvariti tako odličan početak godine za kinesku vanjsku trgovinu.

Jedan od razloga je uravnoteženija distribucija kineske vanjske trgovine po regijama. Tijekom proteklih desetljeća su se sve velike trgovinske pokrajine nalazile na moru, odnosno u istočnom djelu Kine te razvoj nije bio geografski uravnotežen. No, prema podacima iz prvog tromjesečja ove godine, situacija se promijenila. U prvom tromjesečju su uvoz i izvoz u srednjem i zapadnom djelu Kine narasli za 45,1%, što je za 15,9 postotnih bodova više od stopa rasta cjelokupne vanjske trgovine i čini 17,8% ukupnog kineskog uvoza i izvoza. Ovo pokazuje da je geografska distribucija kineske vanjske trgovine optimizirana, što će omogućiti bolju ravnotežu visokokvalitetnog razvoja gospodarstva.