Kineska vakcina u FBiH?

401
kineska vakcina protiv HPV

Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je Vladi Federacije BiH stiglo pismo jednog  kineskog proizvođača vakcine protiv koronavirusa, te da je ono proslijeđeno nadležnom Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje.


Iz Ministarstva su potvrdili za Federalnu televiziju da su dobili pismo, ali i naglasili da oni nemaju zakonske mogućnosti za izravne pregovore s proizvođačima i nabavku vakcine tim putem.

”Radi se o pismu namjere kineskog proizvođača vakcine protiv Covid-19 China National Pharmaceutical Group Corporation Sinopharm. Napominjemo da vakcina protiv COVID-19 navedenog proizvođača nije registrirana niti od strane Evropske agencije za ljekove, niti od strane Agencije za ljekove i medicinska sredstva BiH”, navedeno je iz ovog ministarstva za Federalnu televiziju.

Vakcina ovog proizvođača, inače kineske državne farmaceutske kompanije, zadnji dan 2020. godine odobrena je za upotrebu u Kini. Prošla je tri faze ispitivanje i njen učinak je 79%.