Kineska spoljna trgovina: Stručnjaci optimistični u pogledu uticaja epidemije

396
kineska spoljna trgovina

Kina je sposobna da ublaži uticaj epidemije novog konoravirusa na spoljnu trgovinu i da zadrži zamah rasta trgovine i ove godine, prognoziraju stručnjaci.


Podaci Generalne uprave carina Kine objavljeni u subotu pokazuju da je vrednost spoljnotrgovinskih razmena Kine u prva dva meseca ove godine iznosila 4,12 biliona juana (592 milijarde dolara), što je manje za 9,6 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U međuvremenu je kineski izvoz smanjen za 15,9 odsto, na 2,04 biliona juana, a uvoz je smanjen za 2,4 posto, na 2,08 biliona juana.

Generalna uprava carina Kine je saopštila da uprkos činjenici da virus u kratkom roku smanjuje izvoz i uvoz, kineska spoljna trgovina ostaje veoma elastična. Kineske firme imaju snažnu prilagodljivost i sposobnost za razvoj tržišta, koje im pomažu da se nose s novom situacijom.

Glavne izvozne provincije u zemlji, uključujući Đijangsu, Džeđijang, Guangdung i Fuđijen, nisu ozbiljno pogođene epidemijom, rekao je Vei Đijenguo, zamenik direktora Kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmenu.

Više od 90 odsto glavnih industrijskih kompanija u provincijama Đijangsu, Džeđijang, Guangdung, Fujđijen, Šandung, Lijaoning, Đijangsi i Hunan nastavilo je proizvodnju, a taj procenat je iznad 95 posto u pet provincija uključujući Džeđijang i Guangdung, pokazuju podaci koje je nedavno objavilo Ministarstvo industrije i informatičke tehnologije.

S obzirom da je sve više domaćih i svetskih proizvođača širom Kine obnovilo proizvodnju i poslovanje, Vei je predvidio da će se kineski izvoz oporaviti u drugom tromesečju nakon što je beležio pad u prvom kvartalu, dok će ovogodišnji uvoz zabeležiti dvocifreni rast u odnosu na prethodnu godinu.