Kineska RQFII kvota dostigla 529,6 milijardi juana

1009
Kineska RQFII kvota

Ukupno 179 inozemnih institucija je primilo kvote koje dostižu do 529,6 milijardi juana (77,2 milijardi američkih dolara) u sklopu programa RMB kvalificiranih inozemnih institucionalnih ulagača (RQFII – RMB Qualified Foreign Institutional Investors, eng., op. prev.) objavili su u srijedu iz Državne administracije za deviznu razmjenu.

Program RQFII omogućava inistiticionalnim ulagačima s offshore depozitima u Renminbiju ulaganje u domaće kinesko tržište.

Kineska valuta, juan, je konvertibilna za trgovinske svrhe pod tekućim računom, dok kapitalnim računom, koji pokriva portfolio ulaganja i posudbe, uglavnom upravlja država u cilju kontrole protoka kapitala.

Od 25. siječnja kovta u programu kvalificiranih inozemnih institucionalnih ulagača (QFII -Qualified Foreign Institutional Investors, eng., op. prev.) je stajala na 87,3 milijardi američkih dolara, održavajući isti nivo kao i na kraju prethodne godine, objavili su iz navedene administracije.

Kako bi postupno otvorila kapitalni račun, vlada je predstavila programe QFII i RQFII 2003., odnosno 2011. Oni daju stranim ulagačima pravo prebacivanja novca u račun, ohrabrujući kontrolirane protoke prenosi Croatian.cri.cn