Kineska razvojna banka: Dosad osigurano 190 milijardi američkih dolara za financiranje projekata Pojasa i puta

635
Kineska razvojna banka

Financirano više od 600 projekata, 190 miliardi dolara

Kineska razvojna banka, velika institucionalna banka, je od 2013. godine, od kada je predložena Inicijativa Pojas i put, financirala više od 600 projekata Pojasa i puta s ukupno 190 milijardi američkih dolara.


Boao forum za Aziju

Ove podatke je iznio predsjednik Kineske razvojne banke Zhang Zhijie tijekom tijekom održavanja godišnjeg skupa Boao forum za Aziju (BFA)..

Nepodmireni zajmovi banke za međunarodne projekte zemljama Pojasa i puta su dostigli 105,9 milijardi američkih dolara na kraju prošle godine, što predstavlja 34% njenih ukupnih nepodmirenih zajmova za međunarodne projekte, rekao je Zheng

Poseban trogodišnji projekt financiranja za podršku suradnji Pojasa i puta

U svibnju 2017. je Kineska razvojna banka uspostavila poseban trogodišnji projekt financiranja vrijedan 250 milijardi juana (približno 37,23 milijarde američkih dolara) za podršku suradnji pojasa i puta oko infrastrukture, industrijskih kapaciteta i financiranja. Do veljače ove godine je kreditiranje kroz posebne zajmove dostiglo 480,7 milijardi juana, od čega je 139 milijardi juana bilo za izgradnju infrastrukture, rekao je Zheng.

Unaprijediti financiranje izgradnje infrastrukture Pojasa i puta

Zheng je također rekao da financiranje izgradnje infrastrukture Pojasa i puta treba biti unaprijeđeno. “Trebamo izgraditi otvoreniju i uključiviju financijsku platformu i dati pun zamah svim vrstama kapitala, bilo da je u državnom vlasništvu, privatan ili inozeman,” rekao je.