Kineska postignuća u industriji i IT-u 13. petogodišnjem planu

536
Kineska postignuća

Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) kaže da je 13. petogodišnji plan prvi koji je promovirao razvoj Kine kao proizvodne i kibernetičke snage.


Tijekom razdoblja 13. petogodišnjeg plana, od 2016. do 2019., kineska industrijska dodana vrijednost porasla je s 3,7 bilijuna američkih dolara na 4,7 bilijuna, uz prosječni godišnji rast od gotovo šest posto. To je preko globalnog prosjeka od nešto manje od tri posto za isto razdoblje. Ministarstvo kaže da je Kina deset godina zaredom zadržala status vodeće svjetske proizvodne zemlje.

“Od početka 13. petogodišnjeg plana, Kina je napravila značajna otkrića u seriji kritičnih tehnologija i proizvoda, poput slijetanja Chang’e-4 na Mjesec, uspješnog lansiranja rakete Long March-5 , leta Tianwen-1 na Mars i Navigacijskog satelitskog sustava Beidou, antarktičke ekspedicije ledolomaca Xuelong i Xuelong-2, kao i novih materijala za velike putničke zrakoplove C919 i staklene podloge za prikaz ploča “, kaže Wang Zhijun, zamjenik ministra industrije i informacijske tehnologije.

O planu za sljedećih pet godina, ministarstvo kaže da će olakšati inovacije u industriji i informacijskoj tehnologiji zemlje, promičući modernizaciju industrijskog lanca, gradeći napredne industrijske klastere i niz eksperimentalnih zona koje pokazuju visokokvalitetni razvoj, i njegujući neke konkurentne tvrtke.