Kineska “O2O” katering industrija jedenje čini jednostavnijim

867

Naručivanje jela putem interneta postaje sve popularnije, a osobe iz industrije su uzbuđene zbog potencijala ove vrste usluge u Kini.

Možete dobiti gotovo sve što želite jesti u bilo koje vrijeme sa samo jednim klikom na vašem telefonu.

Stanovnik Pekinga prezimena Chen je izjavio kako je odan korisnik internetskog naručivanja.

“Naručujem hranu putem interneta gotovo jednom ili dva puta tjedno, uglavnom vikendom kada se želim malo odmoriti. Sada je naručivanje hrane postalo uobičajenije nego prije. Na internetu možete vijdeti i cijene i jelovnik. S internetskim jelovnikom možete jasno znati što naručujete. Plaćanjem kreditnom karticom ne moram brinuti zbog točnog iznosa.”.

Internetski divovi Baidu, Alibaba i Tencent trenutačno sudjeluju u ovakvom poslovanju, koji je poznat kao “online to offline” katering.

Kako bi se hrana dostavila brže, internet tvrtke su uspostavile posebne timove za dostavu.

Dostavljači su raspoređeni u različitim dijelovima grada kako bi se brže kretali kada im stigne narudžba.

Kupci narudžbu također mogu pratiti putem interneta.

Neke tvrtke su u međuvrenu ponudile popuste kako bi privukle više kupaca.

Član osobalja iz “Dostava hrane Baidu”, prezimena Zhu, izjavio je kako O2O katering ima veliki potencijal u Kini.

“Sada kinesko tržište dostave hrane čini samo 6 posto ukupnog poslovanja hranom i restoranima u Kini. Ovo je daleko ispod ciljanih 30 posto, koje je postignuto u nekim razvijenim zemljama. Međutim, kinesko poslovanje dostavom hrane ima veliki potencijal, posebno kada je riječ o internetskom naručivanju. Deset posto svih narudžbi su učinjene putem interneta, što je odmah nakon Britanije, Njemačke i Francuske.”.

Statistike iz Enfodeska, pružatelja podataka o proizvodima, uslugama i rješenjima na kineskom internetskom tržištu, pokazuju kako je u O2O katering porastao brzo u posljednjih godinu dana, ostvarivši 15 milijardi juana.

Većina kupaca su studenti i administrativni zaposlenici rođeni tijekom 1980-ih i 1990-ih.

Lu Zhenxi, promatrač e-trgovine, rekao je kako je više na kocki od samo prikladnog naručivanja hrane.

“To je veliko tržište blisko povezano sa sektorom internetskog plaćanja, koji se kasnije može razviti u internetsko financiranje. Zato bi internetsko naručivanje moglo potaknuti mnoge druge poslovne mogućnosti.”.

Međutim, sigurnost hrane je veliko pitanje u O2O kateringu. Neke internetske tvrtke su u potrazi za rješenjima, kao što je traženje pritužaba kupaca, suradnja s osiguravajućim tvrtkama za osiguravanje ugostiteljskih poslova itd.