Kineska nova godina slavi se širom svijeta

4545
kineska Nova godina

Ukoliko mislite da se Kineska nova godina slavi samo u Kini ili Kineskim četvrtima širom svijeta, grdno ste se prevarili.

Od Londona do New Yorka, sa šarenim paradama, vatrometima i crvenim lampionima, stanovništvo širom svijeta pridružilo se Kinezima u proslavi dolaska godine u znaku pijetla.

U nedjelju ujutro, kanadski premijer Justin Trudeau predvodio je povorku političkih lidera, društvenih skupina i plesača kroz povijesnu Kinesku četvrt u Vancouveru u sklopu godišnje gradske proslave Kineske nove godine.

Gledatelji su se natiskali rame uz rame uz pločnike dok je zvuk petardi pratio bučne bubnjeve.

Izvođači plesa zmaja odjeveni u srebrnu, ljubičastu i crvenu boju poskakivali su uz ritam bubnjeva pred tamošnjim Kineskim kulturnim centrom. Time je obilježen najveći prikaz plesa lava u Kanadi ikada koji je privukao gotovo 100 000 gledatelja.

“Volim paradu povodom Kineske nove godine jer ona spaja sve kulture zajedno da slave onu azijsku, a to je ono što mi radimo ovdje,” rekao je gradonačelnik Vancouvera Gregor Robertson.

Kineska lunarna Nova godina ili Proljetni festival je u Kini najvažniji i najsvečaniji tradicionalni blagdan. Sedam dana dugi praznici povodom istog su vrijeme kada se obitelji okupljaju te je simbol zajedništva, nešto kao Božić na zapadu.

Festival se slavi na prelazu godine po tradicionalnom lunisolarnom kineskom kalendaru. Proslave tradicionalno kreću od večeri dočeka prvoga dana godine do Festivala lampiona odnosno 15. dan prvoga lunarnog mjeseca.

Ove godine, prvi dan kineske lunarne godine proslavljen je u subotu te je označio dolazak godine u znaku pijetla, na temelju kineskog zodijaka. Slavlja u zemljama izvan Kine znače priliku za druge da osjete čar kineske tradicije i kulture.

Kineska nova godina dočekana je u Velikoj Britaniji s najvećim ikada programom događanja i proslava posvećenima središnjem kineskom blagdanu.

Od londonskog Trafalgar Squarea pa preko najvećih gradova širom Velike Britanije, deseci hiljada stanovnika te zemlje pridružili su se tamošnjoj kineskoj zajednici kako bi zajedno proslavili dolazak godine u znaku vatrenog pijetla.

Proslava u Londonu bila je među onim najvećima izvan Azije, sa šarenom paradom koja je krenula od Kineske četvrti u središtu Londona te završila na glavnoj pozornici Trafalgar Squarea za festival muzike i plesa.

U Manchesteru je održana Zmajeva parada koju je predvodio spektakularni 54-metarski zmaj koja je završila u tamošnjoj Kineskoj četvrti gdje je održana tradicionalna kineska zabava s više od 6 000 postavljenih lampiona, ”sela” s tradicionalnim kineskim zalogajima i bučnim vatrometom za veliko finale.

Najstarija Kineska četvrt u Evropi, ona u Liverpoolu, ugostila je svoju najveću ikad proslavu Kineske nove godine. Ona se tu po prvi puta slavila u rasponu od čak tri dana.

Drugi po veličini britanski grad, Birmingham, također je u svojoj Kineskoj četvrti upriličio najveću proslavu ikada u svojoj historiji odnosno dvostruko veću o odnosu na prethodne godine. U proslavu su bili uključeni izvedba plesa lava, lunapark, ukusna hrana i niz drugih vidova tradicionalne kineske zabave.

U poznatom engleskom odredištu Lake District Nova godina se slavila s parobrodima Ullswater koji su svoju flotu posebno ukrasili ovom prilikom. Proslave će također biti održane i u Durhamu, Edinburghu, Leedsu i Newcastleu.

U Japanu se kineski Proljetni festival slavi širom zemlje te izaziva divljenje kineskoj kulturi i među domaćim stanovništvom kao i posjetiteljima iz cijelog svijeta.

U subotu je Kineska četvrt u Yokohami, glavnom gradu istočne japanske prefekture Kanagawa, bila puna svečane atmosfere. Hiljade posjetilaca došli su upravo tamo kako bi s najvećom kineskom zajednicom u Japanu proslavili najznačajniji kineski praznik.

Uz crvene lampione i zastave koje su bile visoko postavljene na zgrade u stilu kineske tradicionalne arhitekture, tamošnju Kinesku četvrt su krasile i crvene i zlatne zastave koje simboliziraju želje vezane uz sreću, bogatstvo i prosperitet.

Niz posebnih događaja u Yokohami će biti organizirano sve do marta u čast proslave nove godine po lunarnom kalendaru, a sve je počelo tradicionalnim plesom lava.

U međuvremenu, u središtu njujorškog Manhattana, vrh Empire State Buildinga zasjao je u sumrak posebnim crvenim i zlatnim svjetlima u čast dolaska Kineske nove godine.

U međuvremenu, hiljade ljudi u Washingtonu doživjeli su autentičnu atmosferu kineskog festivala kroz proslavu u Smithsonian American Art Museum gdje je prikazan ples zmaja i drugi tradicionalni kineski narodni umjetnički oblici.

Kineski ambasador u SAD-u Cui Tiankai i sekretar Smithsoniana David Skorton otvorili su svečanost ceremonijom Zmajeva buđenja tokom koje su obojili zmajeve oči.

Uz muzičke nastupe, plesove, tehniku rezanja papira, kaligrafiju, slikarstvo, oblikovanje tijesta i rezbarenje lutaka, svečanošću su posjetiteljima predstavljene i tradicionalne i moderne osobine kineske kulture.

U Poljskoj je u subotu u mnogim gradovima, uključujući Varšavu i Wroclaw, održano niz događaja povodom Kineske nove godine.

Univerzitet SWPS u Varšavi pripremilo je atraktivan novogodišnji programu u subotu i nedjelju, uključujući i predavanje profesora Krzysztofa Gawlikowskog, vodećeg stručnjaka za Kinu.

Predavanje je uključivalo i kviz o Novoj godini vezano uz teme kineskih običaja i tradicije te radionice kaligrafije, kineskog šaha i drugih igara na pločama i ukusne jaozije.

Veliki broj Estonaca se u nedjelju zabavio na velikom kulturnom događaju posvećenom Kineskoj novoj godini koji je uključivao ples zmaja i lava, borilačke vještine, akrobacije i koncert tradicionalne kineske muzike.

Gradonačelnik Tallina Taavi Ass zaželio je svima sretnu novu lunarnu godinu u znaku pijetla.

Za novinsku agenciju Xinhua je izjavio kako su Estonci zainteresirani za kinesku kulturu te da je kulturna razmjena korisna za promicanje bliskije bilateralne saradnje u različitim sektorima, uključujući poduzetništvo i informacione tehnologije.

Slični događaji su također održani i u mnogim drugim zemljama, uključujući Tajland, Kambodžu, Nigeriju, Meksiko i Brazil.