Kineska firma CSCEC želi investirati u BiH

1869
CSCEC

Delegacija kineske kompanije “China State Construction Engineering Corporation Ltd – CSCEC”, na čelu sa zamjenikom generalnog direktora Tang Haom, posjetila je Agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA).

Namjera im je bila upoznati se sa radom i aktivnostima FIPA i o mogućnostima investiranja u projekte u BiH.

Na sastanku je konstatovano da ova kineska firma smatra Bosnu i Hercegovinu izazovnom investicionom destinacijom i u narednom periodu razmatraju mogućnosti ulaganja u potencijalne infrastrukturne projekte u našoj zemlji, puteve, mostove, aerodrome i luke, a interesuju ih i energetski projekti.

Dogovoreno je da se i FIPA pruži punu podršku ovoj gigantskoj kompaniji, i da se odmah nakon odabira projekata organizuju sastanci sa nosiocima projekata i nadležnim ministarstvima.

CSCEC

Inače, firma CSCEC zauzima četvrto mjesto na listi najvećih kompanija u Kini i broji oko 300 000 zaposlenih radnika. Prošle godine kompanija je rangirana na 24. mjesto na “Fortune Global 500” u svijetu, te na treću poziciju “Fortuna China 500”u Kini.

Spada među najveće investiciono-građevinske kompanije djelujući u 129 zemalja širom svijeta, a njeno poslovanje se zasniva na razvoju, dizajniranju, projektovanju i investiranju u nekretnine, infrastrukturu i energetiku.