Kineska centralna banka izdaje prigodne kovanice u obliku srca

126
kineska centralna banka
Dvije prigodne kovanice u obliku srca, jedna zlatna i jedna srebrna, izdati će Narodna banka Kine, centralna banka ove zemlje, 20. 5. ove godine, objavila je banka putem svoje web stranice.


Kineski znakovi za “Jixiang”, što znači povoljnost, dominirat će prednjom stranom dvaju novčića, a popraćeni tradicionalnim uzorcima, službenim nazivom države i godinom izdavanja.
Kineski znakovi “Qinseheming”, što znači idealna veza između muža i žene, dominirat će naličjem zlatnog novčića, nadopunjenog uzorcima koji uključuju dvije ptice, drvo i komade voća.
Kineski znakovi za “Qinseheming” također će dominirati na stražnjoj strani srebrnog novčića, zajedno s uzorcima kao što su rukav, ruka žene, vrećica u vrećici i drevna kineska čupana citra.
Teški 3 grama, odnosno 30 grama, zlatnici i srebrnjaci imat će nominalnu vrijednost od 50 juana (oko 7,74 USD), odnosno 10 juana. Oba će biti zakonsko sredstvo plaćanja.
Osim ovog para novčića u obliku srca, novi set prigodnih kovanica također će sadržavati pet dodatnih okruglih kovanica. Jedan zlatnik, nominalne vrijednosti 80 juana, ukrašen je uzorcima jelena, rođendanskom tortom u obliku breskve i cvijećem, koji zajedno simboliziraju kineski koncept dugovječnosti. Bit će izdani 9. svibnja.