Kineska antiratna karikatura najbolja u Kragujevcu

1183

Glavna nagrada, “Vjesnik mira” Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2015” pripala je Ksio Jang Hou, iz Kine. Poruka je nevino dijete koje grli svoga oca i diže zastavu mira.

Za 18. Salon antiratne karikature prispjela su 793 rada 292 autora iz 55 država sa svih kontinenata.

Zlatnu plaketu dobio je Andrej Popov iz Rusije, Srebrnu plaketu osvojio je Jovo Škomac, dok je Brončana plaketa pripala Konstantinu Kazancev iz Ukrajine.

Žiri je radio u sastavu Metin Feher, karikaturista iz Turske i predsjednik Udruženja karikatursita Turske, Jugoslav Vlahović, karikaturist, dizajner i profesor Fakulteta primijenjenih umjetnosti, profesor Špiro Radulović, karikaturista, Tošo Borković, karikaturista i Miodrag Stojilović, novinar i publicist, direktor Salona.

“Ono što ohrabruje u tome jeste složnost karikaturista iz čitavog svijeta da ratove i ratnike izvrgnu osudi, podsmijehu i ruglu i da nagovijeste jedan mogući bolji svijet.

Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, ​​posebno nagrađeni radovi, pokazuju inspirativnu raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu planetu “, navodi se između ostalog u priopćenju članova žirija.