Kineska ambasadorka u Srbiji o borbi sa koronavirusom

423
Kineska ambasadorka u Srbiji

Kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo odgovorila je u nedelju u intervju za CCTV na pitanja u vezi sa radom tima kineskih medicinskih stručnjaka u Srbiji, zajedničkom izgradnjom laboratorije “Vatreno oko” i osiguranjem bezbednosti Kineza u Srbiji.


Čen je rekla da je tim kineskih medicinskih stručnjaka stigao u Srbiju u trenutku kad se epidemija kovida 19 brzo razvijala u toj zemlji. Kineski stručnjaci su podelili korisna iskustva sa srpskom stranom, kako bi Srbiji pomogli u uspostavljanju mehanizma klasifikovanja dijagnoze i lečenja u klinikama, efikasnom suzbijanju širenja virusa, povećanju sposobnosti srpskog medicinskog sistema pred pritiskom i smanjenju zaraze koronavirusom kod medicinskih radnika. Kinesko iskustvo u pogledu efikasnog sprečavanja porasta slučajeva sa teškim simptomima od onih sa blagim simptomima umnogome je doprinelo smanjenju mortaliteta u Srbiji zbog koronavirusa, dodala je kineska ambasadorka.

Čen je rekla da je situacija u Srbiji već pod kontrolom, a tim kineskih stručnjaka će prilagoditi akcenat svog rada. Ona je dodala da su tri nova člana radila na prvoj liniji borbe sa koronavirusom u provinciji Hubei i stekla bogata iskustva.

Čen je rekla da je nedovoljan kapacitet za testiranje virusa u početnoj fazi izbijanja epidemije bio problem koji je ometao rad na kontroli širenja virusa u Srbiji. Srpska vlada i kineska firma su, nakon više dana komunikacija, brzo postigle saglasnost o zajedničkoj izgradnji dve laboratorije “Vatreno oko” za testiranje virusa. Završetkom izgradnje prve laboratorije “Vatreno oko” se kapacitet testiranja u Srbiji umnogome povećao, rekla je Čen.

U trenutku postepenog deblokiranja u Srbiji, ta laboratorija će igrati ključnu ulogu u unapređenju obnove rada i proizvodnje, istakla je kineska ambasadorka.

Čen Bo je rekla da su predsednik Vučić i Vlada Srbije visoko ocenili napore Kine u borbi sa koronavirusom i odlučne akcije kineske vlade pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga za suzbijanje širenja virusa. Pored toga, razni krugovi u Srbiji su takođe visoko ocenili saradnju dveju zemalja u borbi sa koronavirusom. Predsednik Vučić je u viša navrata izjavio da Srbija ne bi postigla sadašnje rezultate bez podrške i pomoći kineske strane. Zvaničnici vlade Srbije su ocenili da je borba sa koronavirusom u Kini, u kojoj su uloženi maksimalni napori celog društva stekla blagovremeno vreme za ceo svet, što doprinosi i očuvanju globalne javne bezbednosti, istakla je kineska ambasadorka.

Ambasadorka Čen je rekla da je osiguranje bezbednosti i zdravlja Kineza u Srbiji prioritet rada kineske ambasade. Kineska ambasada im je u više navrata davala zaštitne materijale kao što su maske. Pored toga, kineska ambasada je takođe u saradnji sa timom kineskih stručnjaka organizovala onlajn obuku o povećanju samozaštite kineskih državljana, dodala je Čen.