Kina želi osigurati čist zrak tijekom vojne parade

863

PEKING, 17. kolovoz (Xinhua) – Kina je u ponedjeljak predstavila privremene mjere osiguranja za 3. rujan na vojnoj paradi povodom završetka Drugog svjetskog rata.

Na sastanku održanom u ponedjeljak povodom koordiniraja napora za čist zrak u Pekingu, ministar okoliša Chen Jining rekao  da je  čist zrak je sastavni uspjeh povorke i ukupna slika glavnog grada.

Peking, zajedno s Hebei, Tianjin, Shanxi, Mongoliji, Shandong i Henan, će provoditi privremene kontrole za industriju, elektrane i izgradnju između 28. kolovoza i 4. rujna, rekao je Zhang Gong, zamjenik gradonačelnika Pekinga.

Neke ugljen elektrane bit će zatvorena za održavanje,  a više od 10.000 tvornica će se zatvoriti ili smanjiti proizvodnju, a izgradnja na gotovo 9000 objekata će prestat, rekao je  Zhang.

Privatnim vozilima u Pekingu će biti zabranjeno prometovat cestama svaki drugi dan od 20 kolovoz – 3 rujna, prema njihovom broju registracijskom broju. Osamdeset posto državnih automobila također će biti pogođeni ovom odlukom.

Zhang, koji je također na čelu Glavnog ureda koordinacijskog tima na rješavanje zagađenja zraka u Pekingu i okolici područja, izjavio je da će ovi  napori  pomoći u smanjenju emisije glavnih onečišćujućih tvari u zraku za 40 posto u Pekingu i 30 posto u ostalim regijama.

Zou Shoumin, dužnosnik Ministarstva zaštite okoliša, da će se koristiti satelitske slike i medijske izloženost kako bi se osigurali zadani ciljevi smanjenja onečišćujućih tvari su ispunjeni.

Zou je dodao da će  15 timova  ministarstva pregledati velike onečišćujuće tvornice.

“Unatoč naporima, i dalje postoji opasnost od smoga u rujnu, kao što obično donosi blagi vjetar i visoke vlage”, rekao je Hao Jiming iz Kineske akademije znanosti.

Hao je pozvao na još oštrije mjere kontrole u Pekingu, Tianjin i Hebei. Industrijska središte Hebei je sramotno među sedam top 10 najgore zagađenih gradova u zemlji.

Kontrolne mjere u proteklih nekoliko godina dale su dobre rezultate. U prvoj polovici godine, gustoća PM 2,5, čestice u zraku se smanjila manje od 2,5 mikrona u promjeru, u Pekingu, Tianjin i Hebei regija pala  je 22,1 posto na godišnjoj razini.

Jiao Meiyan, zamjenik ravnatelja Kine meteorološke uprave, rekao je daako bude potrebno, agencija  također ima oštre mjere kontrole.

Da  bi  se osigurao čisti zrak, slične mjere su poduzete tijekom Olimpijskih igara 2008. godine, i na Asia Pacific gospodarskoj konferenciji ( APEC ) koji se desio prošle godine su po.

U Kini je na rasporedu niz događanja povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede kineskog otpora  protiv Japanske agresije, što će kulminirati vojnoj paradi u Pekingu.

Parada će ugostiti kako  domaće tako i  strane vojnike, a Kina će prikazati najnovije oružje. Primanja i svečanost će se održati u Pekingu. Događanja povodom ovog događaja će se održati i u ostalim dijelovima Kine.

3. rujna ove godine je nacionalni praznik.

Fotoilustracija