Kina usvojila protuteroristički zakon unatoč protivljenju SAD-a

824
kineska vojska

Kina je u nedjelju usvojila protuteroristički zakon unatoč protivljenju SAD-a Stalni odbor Svekineskog narodnog kongresa odobrio je mjeru u nedjelju, objavila je novinska agencija Xinhua.

Američki predsjednik Barack Obama, State Department i ministarstvo trgovine kritizirali su odredbe da prekomorske tehnološke tvrtke moraju predati svoje kriptografske ključeve kineskim vlastima.

Takve odredbe ograničavaju slobodu izražavanja i vjeroispovijesti a istodobno ugrožavaju američku trgovinu i ulaganja u Kini nepoštenim upletanjem u poslovanje, tvrdi Washington.

Peking odgovara da se tehnološke tvrtke nemaju čega bojati i da SAD nema prava intervenirati.

“Uvijek su žrtve terorizma i ekstremizma nevine osobe i to je razlog zbog kojeg kineske vlasti poduzimaju konkretne korake da zaštite narod uključujući obične Amerikance koji provode Božić u pekinškom Sanlitunu”. Sanlitun je dio Pekinga u kojem su smještene brojne ambasade.

U četvrtak pekinška je policija oglasila žutu opasnost te pojačala naoružane patrole na ulicama i zatvorila trgovački dio grada u kojem je mnogo barova.

SAD, Britanija, Francuska i Australija upozorile su svoje državljane na moguće sigurnosne prijetnje u Pekingu tijekom blagdana. Protuteroristički zakon jača i ovlasti nadzora.

Direkt.ba