Kina i Srbija potpisale ugovor o rekonstrukciji pruge

1945
Kina i Srbija

Kineska kompanija CCECC (China civil engineering construction corporation) i preduzeće Infrastruktura željeznice Srbije juče su u Srbiji potpisali ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji dionice Rasputnica „G”-Rakovica-Resnik na pruzi Beograd-Mladenovac-Niš-Preševo.

Generalni direktor Infrastrukture željeznice Srbije, Dušan Garibović je poslije potpisivanja ugovora novinarima rekao da je kineska kompanija CCECC dala najpovoljniju ponudu na tenderu EVRD i da će rekonstrukcija dijela pruge na ulasku u Beograd sa južnih pruga biti njen prvi posao u Srbiji.

Direktor predstavništva CCECC u Srbiji, Džu Tianžan je izjavio da će srpske firme biti uključene kao podizvođači u obnovu pruge Rasputnica „G”-Rakovica-Resnik i da će oprema biti nabavljena u Srbiji i zemljama u okruženju.

To je prvi projekat koji su potpisale Kina i Srbija 2017. godine u oblasti infrastrukture. Vrijednost projekta iznosi 23.78 miliona eura. Pruga je dugačka 7.5 kilometara i radovi na njenoj rekonstrukciji će biti završeni u roku od 350 dana.