Kina se službeno pridružila programu cjepiva COVAX

301

Kina je u četvrtak potpisala sporazum sa Savezom za cjepiva Gavi, službeno se pridružujući COVAX-u, rekla je u petak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.


Ovo je važan korak koji je Kina poduzela u pridržavanju koncepta zajednice koja dijeli zdravlje za sve i poštovanju obveza za činjenje cjepiva za COVID-19 globalnim javnim dobrom, rekla je u Hua u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova.

Trenutno pandemija bolesti COVID-19 još predstavlja tešku prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi u svim zemljama. Kina se nastavlja fokusirati na osiguravanje da zemlje u razvoju imaju ravnopravan pristup odgovarajućim, sigurnim i učinkovitim cjepivima.

“Zbog tog cilja smo svečano obećali da ćemo učiniti cjepiva koja razvija i proizvodi Kina globalnim javnim dobrom, koje će se prioritetno omogućiti zemljama u razvoju,” rekla je Hua.

Kina je održala blisku komunikaciju s COVAX-om s pozitivnim stavom prema pridruživanju, rekla je Hua, ističući da se Kina, iako predvodi u svijetu s nekoliko cjepiva u naprednim fazama istraživanja i razvoja i ima veliki proizvodni kapacitet, ipak odlučila pridružiti COVAX-u.

Foto: CFP