Kina se nada da može konstruktivno pristupiti trgovinskom sporu s Amerikom

850
Kina i SAD

Kina se nada kako može na konstruktivan način pristupiti bilateralnom trgovinskom sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama tako da se kolač trgovine učini većim, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Lu Kang je navedeno izjavio kada su ga upitali za komentar najnovijih najava iz SAD-a, kojim se želi pritisnuti Kinu na smanjenje trgovinskog viška sa SAD-om za 100 milijardi dolara.

“Nikada nećemo prihvatiti pravila koja je unilateralno nametnula bilo koja zemlja,” rekao je Lu, dodajući kako se Kina oduvjek pridržavala multilateralnog trgovinskog sustava temeljenog na pravilima kojeg je srž WTO i pridržavala se bilateralnih i multilateralnih trgovinskih i investicijskih aranžmana koje je postigla s relevantnim zemljama.

Gospodarske i trgovinske veze Kine i SAD-a su se dokazale kao recipročne u biti i donijele su ogromne dobrobiti narodima i tvrtkama obje zemlje u proteklih 40 godina, uključujući omogućavanje ogromnog tržišta i mnogo prilika za zapošljavanje,” rekao je glasnogovornik. “Ne vjerujem da bi takvi odnosi trajali do danas ako su donosili dobrobit samo kineskoj strani.”

“Dvije strane su ispravano rješavale svoje trgovinske razlike na konstruktivan način kroz proteklih 40 godina. Vjerujemo kako dvije zemlje još uvijek mogu riješiti svoje sporove kroz prijateljsko dogovaranje, a mi smo spremni to i učiniti,” rekao je Lu.

Također je naglasio kako je Kina spremna štititi svoja prava i interese ako se dogodi bilo što neželjeno.