Kina i SAD se trebaju držati principa utemeljenih u 3 službena saopštenja

929
Kina i SAD

Kina i SAD se trebaju pridržavati službenih principa utemeljenih u tri zajednička službena saopštenja koja postavljaju smjer njihovih odnosa, kako bi se izbjegle nesuglasice i ojačala saradnja na dobrobit svjetske zajednice, rekao je u utorak kineski ambasador u Washingtonu Cui Tiankai.

Idući mjesec će se obilježiti godišnjica potpisivanja službenih saopštenja iz Šangaja koja su popločala put uspostavi diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a 1979., rekao je Cui Tiankai u govoru tijekom svečanosti prilikom prikazivanja dokumentarnog filma na tu temu.

U govoru prije same inauguracija Donalda Trumpa iduće sedmice, Cui je naglasio kako Kina i Sjedinjene Američke Države mogu izbjeći nesuglasice ako se pridržavaju principa utemeljenih u tri zajednička službena saopštenja.

Ti principi uključuju američko pridržavanje politike jedne Kine, međusobno poštovanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te jačanje privrednih, kulturalnih i obrazovnih veza.

Pozvao je na čvrstu odanost principima koji “će nas voditi kroz sve moguće uspone i padove kako bi izbjegli sukobe i nesuglasice, ojačali međusobno razumijevanje i međusobno poštovanje, te proširili našu saradnju radi zajedničke dobrobiti i širih interesa svjetske zajednice.”