Kina i SAD se trebaju držati iskrenog dijaloga i konzultacija

729
Kina i SAD

Pregovori o gospodarskim i trgovinskim pitanjima između Kine i SAD su dobro započeli.

Sada je pitanje mogu li obje strane ostati na ispravnoj stazi, ostati iskrene i ostvariti napredak.

Dvodnevni razgovori između pregovarača iz Kine i SAD-a su poslali u osnovi pozitivne signale. Iskrene razmjene su ključne ako se mislimo na ispravan način nositi sa zajedničkim brigama.

Postižući sporazum o nekim pitanjima i odlučujući ostati u bliskom kontaktu oko ostalih nerazriješenih pitanja, dva najveća svjetska gospodarstva su jednostavno istaknula neospornu međuovisnost i pokazale nužnost i mogućnost postizanja postizanja prijateljskih zaključaka.

Razmjena mišljenja umjesto svađe vodi do boljih rezultata. Razgovor razrješava probleme.

No, biti iskren ne znači biti sebičan. Kako bi ostvarili konstruktivnjije rezultate u budućim pregovorima, američka strana treba biti racionalnija i pragmatičnija, te se suzdržati od upućivanja pretjeranih zahtjeva.

Kina će braniti interese nacije i naroda pod svaku cijenu. Kina se neće upustiti u cjenkanje.

Tijekom konzultacija, Kina je snažno uzvratila na neutemeljene optužbe i čvrtso branila interese svoje poslovne zajednice.

Brige Kine su stvarne i ako ih Sjedninjene Američke Države nastave odbacivati, obraćajući pozornost samo na svoje interese, predstojeći pregovori će se suočiti s ogromnim nesigurnostima. U mnogima od tih pitanja, razlike između dvije strane su ogromne.

Naporan rad i naporni pregovori: tako će se otvoriti novo svijetlo poglavlje u gospodarskim i trgovinskim odnosima između Kine i SAD-a, a ne kroz prijetnje ili zamjenom suradnje na obostranu korist principom “milo za drago.”

Ova dva dana mogu biti zapisana u povijesti kao vrijeme kada su se gospodarski i trgovinski odnosi između Kine i SAD-a počeli polako vraćati u otvorenu, poštenu normalnost. Ne bi trebalo biti gubitnika. Pred nama je prilika da utišamo kakofoniju i zasviramo harmoničnu melodiju.