Kina i SAD se slažu o principima izbjegavanja sukoba i međusobnog poštovanja

763

Kina i Sjedinjene Američke Države su postigle konsenzus o razvoju veza u duhu izbjegavanja sukoba i sučeljavanja, međusobnog poštovanja i suradnje na obostranu korist tijekom puta u Peking američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, rekla je glasnogovrnica Ministarstva vanjskih poslova u srijedu.

“Takav duh je ispravan način za dvije velike sile kako bi se međusobno slagale,” rekla je glasonogovrnica Hua Chunying na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Odgovarala je na pitanje u vezi Tillersonove potvrde principa. Tillersonov potez je zadobio kritike od nekih američkih znanstvenika i bivših vladinih dužnosnika.

Neki mediji su rekli kako je Tillersonova potvrda ovih principa bila diplomatski trijumf za Kinu.

“Ovo ne može biti smatrano kao nečiji trijumf,” rekla je Hua. “Principi izbjegavanja sukoba i sučeljavanje, međusobnog poštovanja i suradnje na obostranu korist su bili dobro iskustvo za stabilan rast veza Kine i SAD-a posljednjih godina i vrijedi ih nastaviti.”

“Kina je voljna ojačati komunikaciju i razumijevanje sa Sjedinjenim Američkim Državama, učvrstiti povjerenje, rješavati sporove na ispravan način, proširiti suradnju na bilateralnim, regionalnim i multilateralnim nivoima i jačati novi napredak bilateralnih veza na novoj početnoj točki.”

Prethodni vikend je Tillersom prvi put posjetio Kinu od kada je preuzeo dužnost prošlog mjeseca. On je prvi dužnosnik na razini kabineta u novoj administraciji Sjedinjenih Američkih Država koji je posjetio Kinu.