Kina i SAD: „Ritam Kine” neće biti promenjen zbog pritiska SAD-a

973
Kina i SAD

Kina i SAD su od 2. do 3. juna, u Pekingu postigli izvesne rezultate u konsultacijama o međusobnim trgovinskim problemima.

Kineski dnevnici „Economic Daily” i „Global Times” objavili su povodom toga komentare, u kojima se navodi da reforme i otvaranje Kine prema svetu i povećanje domaće potrošnje, predstavljaju nacionalnu strategiju i da ovaj predviđeni „kineski ritam” neće biti promenjen.

U članku lista „Economic Daily” je precizirano da zbog tri razloga „ritam kineskih reformi i i otvaranja” neće nepromenjen.

Pre svega, produbljivanje reformi i otvaranja prema svetu u suštini neminovan je izbor Kine usklađen sa potrebama za sopstvenim razvojem. Uvezena roba u sadašnjoj fazi razvoja, predstavlja važnu dopunu kineskom tržištu i da postoji ogromna potražnja kineskih potrošača za uvezenom robom.

Drugi razlog se odnosi na to da je produbljivanje reformi i otvaranja Kine prema svetu ovaploćenje misli „ostvarenja uzajamnih dobiti” koju Kina stalno promoviše. Svetska privreda počela je od 2017. godine da se oporavlja, ali paralelno s time raste i protekcionizam, koji predstavlja neposrednu pretnju oporavku svetske privrede. Akcija Kine za povećanje uvoza pokazuje kako njenu iskrenu želju za otvaranjem prema svetu, tako i odgovornost Kine kao velesile na planu aktivnog unapređenja ekonomske globalizacije.

Pored toga, u kontekstu trgovinskih konsultacija između Kine i SAD, kroz činjenicu produbljivanja reformi i otvaranja prema svetu jasnije se vidi uverenje i odlučnost Kine za unapređenje nove runde njenog većeg otvaranja prema svetu. Ako se takva činjenica tumači kao „odluka doneta pod pritiskom SAD-a”, očigledno se zapostavlja objektivna aktuelna potreba Kine za ekonomskim razvojem, a takođe se ignoriše politička mera za povećanje uvoza koju je Kina već najavila i pre nego što je došlo do trgovinskih problema između Kine i SAD-a.

U komentaru lista „Global Times” se navodi da su Kina i SAD od početka konsultacija o trgovinskim problemima, postigli izvestan napredak, što je stvorilo ogroman prostor za jačanje njihove uzajamnokorisne saradnje. Realizacija dogovora postignutog u Vašingtonu koristiće dvema zemljama i dvama narodima i dovešće do ostvarenja uzajamne koristi.

Složenost konsultacija pokazuje da ipak postoji neizvesna situacija izazvana američkom promenom odluke. Ukoliko SAD ponovo pokrenu akciju poput uvođenja dodatnih carina na kineske proizvode, dogovor koji su dve zemlje ranije postigle pretvoriće se postaće prazan papir i cela slika kinesko-američke saradnje će zbog toga biti oštećena, ističe se u članku.