Kina i SAD razgovaraju o sastanku dva predsjednika

862
Chinese Foreign Minister Wang Yi, right, gestures while shaking hands with U.S. Secretary of State Rex Tillerson before a bilateral meeting at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, Saturday, March 18, 2017. (AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool) /// — Mark Schiefelbein Photojournalist Associated Press Beijing, China +86-13701121841 mschiefelbein@ap.org

Kina i Sjedinjene Američke Države razgovaraju o pripremama za sastanak dva predsjednika, kao i razmjenama i na drugim razinama, izjavio je Ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom razgovora s američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom u subotu, prenosi Xinhua.

“Pridajemo veliku važnost vašoj posjeti,” rekao je Wang Tillersonu u Državnoj gostinjskoj kući Diaoyutai u Pekingu.

Ovo je Tillersonov prvi posjet Kini otkako je prošli mjesec preuzeo poziciju američkog državnog sekretara.

“Detaljno smo razgovarali o sastanku između dvojice predsjednika i započeli pripreme za taj susret” izjavio je Wang novinarima poslije razgovora.

Rekao je da su se dvije strane složile održati blisku komunikaciju kako bi se osigurao uspjeh sastanka između dvojice predsjednika, kao i razmjene na drugim razinama. Govoreći o uspjesima bilateralnih veza, Tillerson je rekao da je nužno da obje zemlje imaju bolju i bližu saradnju i koordinaciju, napominjući da su Sjedinjene Američke Države voljne surađivati s Kinom kako bi se implementirao konsenzus oko kojeg su se složila oba predsjednika.

Tillerson je rekao kako američka strana podržava kinesku politiku jedne Kine, te je voljna više sarađivati u duhu zajedničkog poštovanja i suradnje, bez konflikata, za dobrobit obje strane.