Kina i SAD za ‘potpunu, dokazivu i nepovratnu’ denuklearizaciju Korejskog poluotoka

974
Kina i SAD

Kina i Sjedinjene Države dogovorile su se da će denuklearizacija Korejskog polouotoka biti “potpuna, dokaziva i nepovratna”, objavili su u subotu kineski državni mediji, izvještavajući o ovotjednim razgovorima kineskih i američkih dužnosnika u Washingtonu.

“Obje strane potvrđuju da su predane potpunoj, dokazivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, stoji u zajedničkom dokumentu koji je objavila kineska novinska agencija Xinhua.

Američki državni tajnik Rex Tillerson u četvrtak je rekao da su Sjedinjene Države tijekom susreta s kineskim diplomatima i obrambenim dužnosnicima pozvale Peking da stvori veći ekonomski i politički pritisak na Sjevernu Koreju. S Tillersonom i američkim ministrom obrane Jimom Mattisom susreli su se visoki kineski diplomat Yang Jiechi i general Fang Fenghui.

U zajedničkom dokumentu naglašava se i potreba potpunog i strogog pridržavanja rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojima se poziva na dijalog i pregovore, što je već dugo vrijeme pristup Pekinga.

Dodaje se kako se trebaju osnažiti i vojne razmjene i mehanizmi informiranja kako bi se izbjegli rizici “krivih procjena” između američke i kineske vojske.

Kineski državni mediji razgovore dužnosnika dviju zemalja, prve takve vrste pod administracijom Donalda Trumpa, proglasili su napretkom dijaloga između Pekinga i Washingtona. Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se s Trumpom u travnju na Floridi, a očekuje se da će njihov idući susret biti idućeg mjeseca, tijekom summita zemalja G20 u Hamburgu.