Kina i SAD objavili zajedničku izjavu o gospodarskim i trgovinskim konzultacijama

908
Kina i SAD

Kina i SAD su u subotu objavili zajedničku izjavu o gospodarskim i trgovinskim konzultacijama, obećavajući kako neće pokrenuti trgovinski rat jedni protiv drugih.

Na temelju uputa kineskog predjednika Xija Jinpinga odnosno njegova američkog kolege Donalda Trumpa, kineska i američka delegacija su prošli četvrtak i petak obavile konstruktivne konzultacije, kako se navodi u zajedničkoj izjavi.

Dvije strane su se složila poduzeti učinkovite mjere kako bi znatno smanjile američki trgovinski deficit dobara s Kinom.

Kina i SAD

U zajedničkoj izjavi stoji i kako će Kina također značajno povećati kupnju američkih dobara i usluga kako bi se zadovoljile potrebe kineskog naroda te potaknuo visokokvalitetni razvoj Kine koji će također podržati gospodarski razvoj i stopu zaposlenih u SAD-u.

Dvije nacije su se složile kako će značajno povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda i energije iz SAD-a, a američka strana će u Kinu poslati svoju delegaciju na daljnje konzultacije.

Osim toga, dvije strane su razgovarale i o širenju trgovine industrijski proizvedene robe i usluga te su postigle konsenzus o stvaranju povoljnih uvjeta kako bi se povećala trgovina u tim područjima.

U zajedničkoj izjavi se navodi i kako dvije strane iznimno cijene zaštitu prava intelektualnog vlasništva te su se u tom pogledu složile promicati suradnju, a Kina će promicati reviziju vezanih zakona i regulativa, uključujući i Zakon o patentima.

Dvije zemlje su se također dogovorile oko poticanja dvosmjernih investicija te su posvećene stvaranju poslovnog okruženja za pošteno natjecanja. Ujedno je u tom pogledu postignut i dogovor o održavanju kontakata na visokoj razini uz aktivno traženje rješenja njihovih gospodarskih i trgovinskih briga.

Podsjećamo kako je kinesku delegaciju predvodio posebni izaslanik kineskog predsjednika i zamjenik premijera Liu He dok je američka strana uključivala ministra financija Stevena Mnuchina, ministra trgovine Wilbura Rossa odnosno trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera.

Liu je u Washington doputovao u utorak popodne povodom gospodarskih i trgovinskih konzultacija s američkom stranom na poziv tamošnje vlade.