Kina i SAD mogu izbjeći Tukididovu zamku i Kindlebergerovu zamku

1746
kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Kina i SAD mogu izmaknuti Tukididovoj zamci i Kindlebergerovoj zamci i zajednički zacrtati bilateralne veze iz dugoročne perspektive, rekao je u ponedjeljak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u Pekingu na Kineskom razvojnom forumu 2017.

“Kina ima povjerenja kako će izbjeći povijesni presedan kroz pojačane dijaloge i koordinaciju s američkom stranom,” rekao je Wang tijekom govora prilikom ručka na Kineskom razvojnom forumu 2017.

Budući da se interesi sila u usponu i uspostavljenih sila isprepleću u međupovezanom svijetu, sukobi neće voditi do ničeg nego do situacije u kojoj će obje strane biti na gubitku, rekao je Wang.

Tukididova zamka se odnosi na upozorenje drevnog grčkog povjesničara kako kataklizmički rat može izbiti ako sila u usponu izazove strah kod uspostavljene sile.

Dvije zemlje također neće upasti ni u Kindelbergerovu zamku, rekao je Wang, jer jedna zemlja ne može omogućiti sva javna dobra za svijet s takvom kompleksnošću i međunarodna suradnja je jedini mogući izbor.

Pozdravljajući napomene državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona tijekom nedavnog posjeta Kini, Wang je rekao kako je Kina sprema unaprijediti bilateralne veze iz strateške perspektive.

Tillerson je rekao kako Sjedninjene Američke Države i Kina trebaju zajednički zacrtati bilateralne veze za idućih 50 godina i planirati sveobuhvatnu suradnju.