Kina-SAD: Donald Trump se u Washingtonu susreo sa zamjenikom kineskog premijera

738
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump se u četvrtak u Bijeloj kući susreo s posebnim izaslanikom kineskog predsjednika Xija Jinpinga i zamjenikom kineskog premijera Liuom Heom.

Liu, također član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i čelnik kineske strane sveobuhvatnog gospodarskog dijaloga Kine i SAD-a, predvodi delegaciju čiji članovi stižu iz najvažnijih gospodarskih sektora kineske vlade.

Liu je u Washington, DC stigao u utorak popodne zbog gospodarskih i trgovinskih konzultacija s američkom stranom. Posjet se odvija na poziv američke vlade.

Liu je rekao da je Kina voljna surađivati s SAD-om kako bi na temelju jednakosti i zajedničke koristi adresirali trgovinska i gospodarska pitanja zbog kojih su zabrinute obje države. Obje države žele osigurati da bilateralna trgovinska i gospodarska suradnja nastave biti poticaj kinesko-američkih odnosa.

Rekao je da je zajedničkim vodstvom dvojice vođa država došlo do važnog napretka kinesko-američkih odnosa.

Dodao je da se razvoj kinesko-američkih odnosa nalazi u važnoj fazi. Obje strane bi trebale surađivati i putem zajedničkog poštovanja promovirati zdravi i stabilni razvoj bilateralnih veza.

Trump je rekao da bi dvije strane trebale ojačati ulaganja i suradnju u energtskom sektoru i proizvodnji, proširiti trgovinu u području poljoprivrednih proizvoda i pristupa tržišu, pojačati suradnju u zaštiti intelektualnog vlasništva i donijeti više dobrobiti narodima obje države.

Rekao je da održavanje dobre gospodarske i trgovinske suradnje puno znači objema državama i da se nada da će trgovinske delegacije obje države surađivati kako bi riješile sukobe u bilateralnim gospodarskim i trgovinskim odnosima.