Kina reagirala na trgovinski sukob sa SAD-om

1182
Kina carine

SAD je danas objavio listu prema kojoj će povećati carinske stope za 25 posto za 1 333 proizvoda iz Kine čija ukupna vrijednost izvoza iznosi 50 milijardi američkih dolara.

Kako bi zaštitila svoja legalna prava, kineska vlada je danas poslijepodne odlučila povećati carinske stope za 25 posto što se tiče 106 američkih proizvoda, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode, avione i drugo.

Prema riječima nadležnih službenika kineskih Ministarstva trgovine i Ministarstva financija, ove mjere koje je donijela Kina su suzdržane te je na njih bila natjerana. Međutim, Kina neće davati nikakve pritiske te će reagirati na “trgovinski rat” ukoliko netko ustraje na njemu.

Danas je zamjenik ministra trgovine Wang Shouwen za medije izjavio kako je SAD išao suprotno od svoje međunarodne odgovornosti povećavajući carinske stope na kineske proizvode čiji izvoz vrijedi 50 milijardi američkih dolara. Kina je stoga uvela protumjere.

“U duhu međunarodnog zakona, prema zahtjevu sedmog kriterija Zakona o vanjskoj trgovini NR Kine, ako bilo bi koja zemlja koja je uvela diskriminirajuće, ograničavajuće, zabrane ili druge mjere usmjerene prema Kini u sektoru trgovine, trebamo odgovarajuće reagirati. Stoga smo sad objavili popis proizvoda u vrijednosti 50 milijardi američkih dolara. Ovo smo radili jer smo na to natjerani, a mjere koje smo uvele su suzdržane,” naveo je Wang Shouwen.

Zamjenik ministra financija Zhu Guangyao je istog dana izjavio da su dvije strane već sukob učinile javnim te da dolazi vrijeme za pregovore i suradnju.

“Iskreno, izvoz američke soje u Kinu čini 62% američkog izvoza te vrste proizvoda. Tijekom 2017. SAD-e je poslao 32,854 milijuna tona soje Kini što čini 34,39 posto kineskog uvoza. Kineski seljani koji sade soju su podnijeli zahtjev prema nadležnim organima kako su mjere o dodatnim carinama američke vlade utjecala na interese kineskih seljaka koji se bave uzgojom soje. Ovaj popis u ovome trenutku niju stupio na snagu. Sad su dvije strane već stavile pitanje na stol, te je vrijeme za pregovore i suradnju. Uvjet za to je uzajamno poštovanje, a ne jednostrani uvjeti,” istaknuo je.

Na današnjoj konferenciji za medije visoki kineski službenici su izjavili da Kina ne traži trgovinski višak, nego se nada da će doći do ravnoteže u tijeku suradničkog procesa.

Pored toga, kako je najavio Zhu Guangyao, da bi obilježila 40. godišnjicu otvaranja prema svijetu, Kina će i dalje uvoditi nove mjere koje unapređuju otvaranje, a kineska vrata prema vanjskom svijetu će u budućnosti biti još otvorenija.